Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras sve odgovorne da se očuva mir i stabilnost u regionu i poručio da će Srbija dati brz, efikasan i odlučan odgovor ukoliko bilo ko pokusa da ugrozi njenu bezbednost.

Vučić je novinarima rekao da Vlada Srbije pomno prati događaje na severu Makedonije.

''Srbija će umeti da zaštiti svoju teritoriju, da odbrani mir i stabilnost. Mi smo poslali neophodne dodatne snage da pomognu u učvršćivanju mira'', rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će na svaki pokusaj provokacije u ovoj situciji, na teritoriji Srbije, drzava odlucno reagovcati.

On je rekao da ima informacija da postoje planovi za večeras da se organizuju skupovi na jugoistoku Kosova i Metohije:

"Zelim da zamolim sve da ne zloupotrebe želju Srbije da sačuva mir i stabilnost i da ne pomisle da mogu da ugrožavaju naš integritet i suverenitet, jer odgovor Srbije biće brz, odlučan, snažan i efikasan, mnogo efikasniji nego nekih drugih'', rekao je Vučić.

ZATVORENA GRANICA KOD PREŠEVA

Granica između Srbije i Makedonije kod Preševa večeras je zatvorena, saznaje FoNet na graničnom prelazu.

Zbog realne mogućnosti za dolazak izbeglica iz Makedonije prema Preševu su iz Beograda krenuli predstavnici Ministrstva za rad i komesar za izbeglice.

Kako FoNet saznaje, u toku popodneva iz Makedonije, iz Kumanova, u Srbiju je ušlo tridesetak građana koji su zapolenima na graničnim prelazima rekli da beže u strahu od novih sukoba u tom gradu.

Kako FoNet saznaje dogovoreno je da smeštaj za Makedonce i Srbe, koji eventualno dolaze iz Kumanova, bude obezbeđen u Vranju, koje je i grad pobratim sa Kumanovom.

MSP:SRPSKI DRŽAVLjANI DA NE PUTUJU U MAKEDONIJU

Ministarstvo spoljnih poslova prepopručilo je državljanima Srbije da ne putuju u Makedniju zbog aktuelne nestabilne situacije nastale posle obračuna makedonske policije sa pripadnicima naoružane terorističke grupe, saopšteno je iz MSP.

Srpski državljani, koji nameravaju da se vraćaju iz Grčke potrebno je da koriste alterntivne pravce preko Bugarske, iako su i tamo moguća duža zadržavanja na granici.

Za aktuelne informacije naši građani se mogu obratiti ambasadama Republike Srbije u Skoplju i Sofiji, kao i Generalnom konzulatu u Solunu. Ministarstvo spoljnih poslova nastavlja da prati situaciju i redovno vestavati javnost, navodi se u saopštenju.

ZAKAZANA SEDNICA BIROA ZA KOORDINACIJU SLUŽBI BEZBEDNOSTI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 13 sati vanrednu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti povodom situacije u Makedoniji, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu premijera.

Kako javljaju mediji, u jutrošnjoj akciji makedonske policije protiv naoružane grupe u Kumanovu poginula su tri policajca, a više njih je povređeno.


U MAKEDONIJI UGLAVNOM MIRNO, GRANIČNI PRELAZ OTVOREN

Granični prelaz Preševo na makedonsko- srpskoj granici je potpuno prohodan i naši građani koji žele da napuste Makedoniju nemaju nikakvih problema, izjavila je Tanjugu drugi sekretar ambasade Srbije u Skoplju Dejana Đukić.

Prema njenim rečima, situacija je sada u Skoplju mirna, kao i u drugim delovima Mekedonije, sem Kumanova, gde se i dalje nastavljaju borbe snaga bezbednosti sa terorističkom grupom, koja je došla sa strane u Makedoniju, ali se ne zna tačno odakle.

Nema zvaničnih podataka o broju ranjenih ili poginulih, mada mediji spekulišu sa raznim brojkama.

"Sukob u Kumanovu je izbio jutros u pet sati, helikopteri su tokom dana nadletali i Skoplje, ali to više ne čine i sve je mirno", kazala je Đukićeva.

STEFANOVIĆ RAZGOVARAO S MAKEDONSKOM MINISTARKOM POLICIJE

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obavestio je predsednika Vlade Aleksandra Vučića da su na granicu sa Makedonijom upućene dodatne bezbednosne snage kao i da je u Kopnenoj zoni bezbednosti pojačano prisustvo pripadnika Žandarmerije.

Ministar Stefanović razgovarao je i sa makedonskom ministarkom unutrašnjih poslova Gordanom Jankuloski o trenutnoj situaciji u Makedoniji.

Stefanović je Jankulosku obavestio da su upućene dodatne policijske snage na granicu sa Makedonijom, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu ministra.

Stefanović će, kako je rečeno, sa makedonskom koleginicom biti u kontaktu tokom celog dana i razgovarati o daljoj situaicji.

"Dosta građana koji su krenuli za Srbiju, najviše iz Skoplja, grupa iz Kičeva i turisti koji se vraćaju iz Grčke, javljaju se ambasadi da pitaju da li mogu da dođu do Srbije, jer je u jednom trenutku bilo javljeno da je granica zatvorena, ali to nije tačno. Prelaz je otvoren na obe strane", kazala je ona.

Đukićeva je pozvala da se građani za sve nedoumice jave ambasadi, koja dežura 24 sata i savetovala da, u slučaju novih nemira u Skoplju, kojih je bilo proteklih dana, izbegavaju centar grada, posebno okolinu parlamenta i vlade.

Prema njenim rečima, ona se lično uverila da je mirna i okolina Kumanova, jer je išla tamo na polaganje venaca.

Sve je bilo mirno, samo su videli dim iz grada, što, kako je navela, znači da je neka zgrada zapaljena, ali MUP preduzima sve da se situacija smiri.

STEFANOVIĆ: POLICIJA RADI SVE DA OČUVA BEZBEDNOST GRAĐANA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas u bazi Žandarmerije u Ristovcu da policija, posle sukoba u Makedoniji, preduzima sve kako bi se očuvala stabilnost i bezbednost građana, kao i da će svi koji razmišljaju o eventualnim terorističkim napadima na Srbiju biti brzo i efikasno zaustavljeni.

U Kopnenu zonu bezbednosti i granično područje prema Makedoniji upućene su pojačane jedinice Žandarmerije i Protivterorističke jedinice, rekao je Stefanović, a pojačano je i prisustvo granične policije i svih drugih logistički potrebnih policijskih snaga.

Stefanović, koji je ranije danas razgovarao sa ministarkom unutrašnjih poslova Makedonije Gordanom Jankulovskom, rekao je da je čvrsto uveren da će se policijske snage te zemlje izboriti sa terorističkim pretnjama koje sada ugrožavaju njihove građane.

"Moramo da budemo ozbiljni i odgovorni kako bi pokazali svima onima koji razmišljaju o eventualnim terorističkim napadima na teritoriju Srbije da će brzo i efikasno biti zaustavljeni", rekao je Stefanović.

On je istakao da se situacija u Makedoniji prati od početka i da je povećana borbena gotovost.

"Nismo dozvolili da nas ovakva situacija iznenadi", rekao je Stefanović.

Vlada Srbije će pratiti mogući izbeglički talas, kako bi pravovremeno reagovala radi smeštaja i prihvata tih ljudi.


O dešavanjima u Makedoniji pročitajte OVDE