KNjIŽEVNICI Milovan Vitezović, Miroslav Josić Višnjić i Borislav Radović samo su neki od kandidata za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti, saznaju "Novosti". Na spisku onih koji će ući u trku za članstvo u najuglednijoj naučnoj i umetničkoj instituciji našli su se i sociolog prof. dr Slobodan Antonić i filozof i bivši savetnik predsednika države prof. dr Leon Kojen. Predložen je i pravnik, prof. dr Vladimir Vodinelić.

Razna strukovna i umetnička udruženja, univerziteti, fakulteti i druge institucije koje imaju pravo predlaganja poslali su u Akademiju više od 50 kandidatura. Rok za prijavljivanje istekao je prvog februara, ali procedura još nije završena. Da li su prijave ispravne, procenjuje izborna komisija. Sledeći korak biće sednice odbora, gde će se odlučivati koji od predloženih kandidata će da dobije podršku i čije ime će biti na glasačkom listiću na izbornoj skupštini, koja se održava jednom u tri godine i koja je zakazana za novembar. Osim kandidata koje predlažu institucije, potencijalne članove mogu da predlože i akademici i matična odeljenja SANU.

Da bi dospeli do velike, izborne skupštine, kandidati predloženi izvan Akademije moraju da dobiju natpolovičnu većinu, a oni koje su predložili akademici čak dve trećine glasova odeljenja.

Iz pojedinih oblasti nijedan kandidat nije predložen izvan Akademije. Najviše takmaca i ove godine biće među lekarima. Razna lekarska udruženja i fakulteti poslali su prijave čak 30 potencijalnih članova SANU. Da bi se o njima glasalo, potrebno je da ih podrži više od polovine aktuelnih članova Odeljenja medicinskih nauka.

PREDSEDNIK: KOSTIĆ PROTIV RAKIĆA PRE izbora za novo članstvo, SANU će sedmog aprila dobiti novog predsednika i članove predsedništva. Prema saznanjima "Novosti", u predsednički kabinet za manje od dva meseca ući će lekar. U izbornoj trci ostali su, navodno, samo sadašnji potpredsednik SANU akademik Ljubiša Rakić i akademik Vladimir Kostić, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Obojica su neurolozi.

Odeljenje društvenih nauka, na jučerašnjoj sednici, predložilo je četiri kandidata, među kojima su profesori Kojen i Antonijević. Društvo filozofa predložilo je, između ostalih i prof. dr Miloša Arsenijevića, dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na spisku predloga koji su stigli u zgradu u Knez Mihailovoj je i jedan sveštenik - prof. dr Dimitrije Kalezić, bivši dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Među zvaničnim kandidatima mogli bi da se nađu i Slobodan Divjak, demograf prof. dr Branislav Đurđev, matematičar dr Đorđe Kadijević...

Na odeljenje jezika i književnosti još nisu stigle kandidature spolja, a prema rečima sekretara odeljenja, akademika Predraga Pipera, postoji 17 potencijalnih kandidata odeljenja iz oblasti književnosti, istorije književnosti i lingvistike.

- O tome koga ćemo zvanično predložiti za našeg kandidata, odlučićemo na narednoj sednici, koja bi trebalo da bude održana u martu. Do tada nećemo zvanično otkrivati imena kandidata - kaže akademik Piper za "Novosti".

Za najviše dva meseca trebalo bi da budu finiširani spiskovi potencijalnih članova Akademije. Posle toga će o svakom od kandidata biti napisani referati. To će moći da vide svi članovi i na osnovu naučne i umetničke biografije se odluče ko je zaslužio da pređe prag najuglednije naučne i umetničke institucije u državi.

Paralelno sa trkom za dopisne članove, vodiće se i ona za ulazak dopisnih u redovno članstvo SANU. Ni ovaj izborni spisak još nije finiširan, a u hodnicima Akademije mogu se čuti priče o "trgovanju podrškama" po principu "podržaću tvog kandidata za dopisnog, ako ti podržiš mene za redovnog" i obratno.