CRKVA Hrista Spasa u Prištini biće porušena ukoliko do četvrtka ne bude podnet zahtev za registraciju objekta - zapretile su gradske vlasti ovoga grada.

Nova, ko zna koja po redu, pretnja rušenjem nedovršenog hrama nedaleko od Univerziteta stigla je od šefice kabineta gradonačelnika Prištine Fitore Pacoli, koja je rekla da će posle 5. februara "videti šta će biti sa ovim objektom". Ona je naglasila da će ova crkva biti tretirana kao i svi ostali objekti koji podležu zakonu o legalizaciji.

To znači da će, ukoliko hram do četvrtka ne bude prijavljen za registraciju Direkciji za urbanizam, biti tretiran kao i drugi nelegalizovani objekti. Ukoliko zahtev ne bude podnet, Crkva Hrista Spasa naći će se na spisku - za rušenje.

Nezavršeni prištinski hram poslednjih godina stalna je meta ne samo huligana, već i kosovskih vlasti. Prištinski univerzitet septembra 2012. tužio je Eparhiju raško-prizrensku tvrdeći da je crkva izgrađena na zemljištu koje pripada toj visokoškolskoj ustanovi. Prema pisanju pokrajinskih medija, saglasnost Univerziteta uslov je da bi SPC uopšte mogla da podnese zahtev za legalizaciju.

U Eparhiji raško-prizrenskoj negiraju tvrdnje da je crkva sagrađana nelegalno i ističu da poseduju kompletnu dokumentaciju izdatu od nadležnih institucija u vreme početka izgradnje crkve.

- Najave rušenja Crkve Hrista Spasa u Prištini pokušaj je etničke i verske diskriminacije - smatraju u Eparhiji i podsećaju da su kosovske vlasti podržale završetak gradnje ovog hrama, o čemu su obavešteni i međunarodni predstavnici na KiM.

Nedovršeni Hram Hrista Spasa posle NATO bombardovanja 1999. godine više puta bio je meta albanskih napada i skrnavljenja. Vlasti iz Prištine planirale su čak da ga preprave u "Memorijalni muzej kosovskih Albanaca".

UNIŠTAVAJU KULTURU

ČLAN skupštinskog odbora za KiM Aleksandar Čotrić osudio je najavu prištinskih vlasti da će srušiti nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine.

- Nije reč o legalizaciji pravoslavnog hrama, već prakse etničkog čišćenja, diskriminacije i uništavanja srpskih spomenika kulture - kaže Čotrić. - Očekujem da Vlada Srbije o tom problemu što pre razgovara sa vlastima iz Prištine i da od međunarodne zajednice zatraži zaštitu hramova.