Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da su proglašenjem zakona koji su trenutno u proceduri u Skupštini ispunjeni opravdani zahtevi advokatskih udruženja i da se stvaraju uslovi za nastavak njihovog rada.

Nikolić je, povodom izjava predstavnika advokatskih udruženja koja su obustavila rad „da će obustava rada trajati dok predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne potpiše Ukaz o usvajanju Zakona kojim će biti prihvaćenni zahtevi advokata, koji su ustavni i kojima se štite prava građana“, saopštio da pažljivo prati trenutnu situaciju u pravosuđu sa stanovišta donošenja i primene zakona koji treba da budu usklađeni sa Ustavom Republike Srbije.

"Zakoni o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, koji su trenutno u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, po mišljenju predsednika su u skladu sa Ustavom Srbije i predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokatskih udruženja", navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.

Kako se ističe, njihovim proglašenjem stvaraju se uslovi za nastavak rada svih onih kojima je dužnost obezbeđivanje pravne sigurnosti i primene zakona u Republici Srbiji.

Predsednik Srbije napominje da nema prava da utiče na zakonske odredbe koje se tiču visine naknade ili kome se ta naknada isplaćuje, ali je odmah postalo jasno da su izdvajanja građana enormno povećana, a da je čak i sudska overa potpisa, koja je donosila ne mali prihod u budžet, potpuno izuzeta iz sudske nadležnosti.

"Međutim, ovakvo zakonsko rešenje nije protivno Ustavu Republike Srbije. Pitanje je ekonomske opravdanosti takve izmene nadležnosti, posebno u uslovima kada se Vlada Republike Srbije zalaže za opštu štednju i povećanje budžetskog priliva", dodaje se.

U saopštenju se podseća da je Zakon o javnom beležništvu donet je u maju 2011. godine, za vreme prethodne vlasti i dodaje: "Tada se niko nije oglasio o eventualnim spornim odredbama, pa ni Ustavni sud. Postavlja se pitanje zašto se to aktuelizuje baš sada."

Što se tiče zahteva advokatskih komora u vezi sa porezima, kako se napominje, to je posebno pitanje primene već postojećih propisa koji uređuju ovu pravnu materiju.

Predsedniku Republike Srbije nije dostavljen nikakav drugi predlog zakona kojim se uređuje ova materija, niti se takav zakon nalazi u skupštinskoj proceduri, zaključuje se u saopštenju.

ADVOKATI ODGOVORILI NIKOLIĆU: PROTEST SE NASTAVLjA

Advokatska komora Srbije večeras je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću izrazila zadovoljstvo što je prvi put neko iz vlasti priznao da su zahtevi advokata opravdani i, ističući da je to nedovoljno za rešenje institucionalne krize, saopštila da se protest nastavlja, jer zahtevi advokature nisu ispunjeni.

Uprkos jasnoj pravnoj argumentaciji koju smo izneli, skoro dva meseca predstavnici izvršne vlasti ponižavaju i vređaju advokaturu, povezuju je sa mafijom i tajkunima, nazivaju nas politikantima, prete slobodnomislećoj intelegenciji, navodi se u pismu AKS predsedniku Srbije, kao odgovor na saopštenje iz njegovog kabineta.

Vaše priznanje o postojanju „opravdanih zahteva advokatskih komora“ predstavlja jedan od prvih, ali nedovoljan, korak u razrešenju institucionalne krize u kojoj se nalazi Srbija, stoji u pismu.

Advokati tvrde da ne odgovara istini deo saopštenja Nikolića da su sada predložene izmene i dopune Zakona o javnim beležnicima i Zakona o prometu nepokretnsoti u skladu sa Ustavom Srbije.

Još manje je tačno, kako se ističe, da se usvajanjem stvaraju uslovi za nastavak rada advokata.

Advokati u pismu "dobronamerno ukazuju" predsedniku da ga ne savetuju dobro.

"Onaj ko Vas je savetovao da se u saopštenju upustite u ocenu ustavnosti predloženih izmena zakona, dao je pogrešan savet. Prepustite to onom ko je za to nadležan – Ustavnom sudu Srbije", navodi AKS.

Sporni zakoni nisu samo protivustavni, već su iz niza drugih razloga štetni za državu Srbiju i građane Srbije, naglašava se u pismu.

Advokati izražavaju zadovoljstvo zbog toga što se ipak čuo njihov glas o tome koliko je država Srbija sebi uskratila prihoda, kakvu je novu kastu napravila i o tome kako se mali broj ljudi za samo dva meseca obogatio.

"Mora se u Srbiji pokrenuti pitanje ko je to dozvolio i sa kakvim motivima! Mi našim protestom ne štitimo samo našu profesiju, već Ustav Srbije, ustavni i pravni poredak, slobode i prava građana"!

Kada branite takve vrednosti, ne smete odustati od zahteva za koje iskreno i iz srca verujete da su opravdani zaključuje Advokatska komora u pismu Nikoliću.