JEDINA stvar koja može da me uništi, ili zabrine, jeste ako je pacijentu loše. A on je sad dobro, u užičkoj je bolnici...

Ovo je u petak, u izjavi za „Novosti“, rekao užički hirurg Edin Mutevelić, koji je pre neki dan u Priboju operisao pacijenta R. J. iz Sjeverina, a zatim na fejsbuk-profilu objavio slike iz operacione sale, na kojima se vidi nož zariven u grudi.

- A pacijent je već bio gotovo mrtav, jer je sa nožem u grudima transport trajao pola sata. Srećna je okolnost da se brzo okupila izvanredna ekipa, od 12 članova, da je sve dobro prošlo - podseća na dramatične trenutke hirurg koga svi zovu Didi. - Te noći se na jednoj televiziji prikazivala serija „Urgentni centar“, a ovde je bio urgentni centar sa dramom i stvarnim ljudima, bez glumaca... Ko pročita ono što sam napisao, biće mu jasno zašto sam to obelodanio...

Hirurg sa slika i iz brojnih komentara u novinama i na portalima u dva prethodna dana tri puta je bio „na raportu“. Najpre je pisao izveštaj pred policijom, koja je došla u bolnicu, a zatim je morao da ga dopuni „na novom obrascu“. U petak, ispred podneva bio je „oči u oči“ sa članovima Komisije za unutrašnji stručni nadzor, koju je imenovao dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra u Užicu.

U Komisiji su bili užički hirurzi Radiša Cvijović i Radan Bojović, direktor Bolnice u Priboju dr Dragan Ćetković, zatim, načelnik ovdašnje službe hirurgije dr Mirzeta Kasamović i Olga Milinković, pravnik. Sastanku je prisustvovala i grupa anesteziologa i osoblja koja je te noći stigla u operacionu salu.

- Nismo našli bilo šta da je bilo pogrešno u lečenju povređenog pacijeneta - kategoričan je dr Radiša Cvijović u izjavi za „Novosti“.

- Sprovedena je medicinska procedura od momenta prijema, da bi se spasao život i pacijent bio dalje transportovan. Sva raspoloživa dokumentacija data nam je na uvid, a komisija će dostaviti zapisnik nadležnima i medijima.

Šef intenzivne nege na hirurškom odeljenju užičke bolnice, dr Radan Bojović, ističe da je pacijent u stabilnom stanju i da postoperativni oporovak teče uspešno.

Na naše pitanje da li se kaje što je objavio slike, kako reaguje i na neke oštre komentare, Didi odgovara:

- Pomažem ljudima, pa neka mi sude! Telefon mi se usijao od poziva, brojne su i druge poruke i čestitki za hrabrost i iznete činjenice o siromaštvu ovog kraja, južno od Zlatibora i uslovima rada. Hvala i onima koji me kude i nazivaju „poludelim doktorom“: pozivam ih da dođu i provedu sa mojom ekipom 24 sata u Priboju, gde pružamo usluge za 35.000 stanovnika ove opštine i susednog Rudog.


SPAVA U BOLNICI

- IAKO su mi lokalna uprava i Bolnica nudili hotel - spavam i jedem u bolnici. Došao sam u vreme godišnjeg odmora da pomognem, bez naknade, jer su rekli da nema para. Odeljenju preti zatvaranje, jer su mnogi hururzi zbog siromaštva i oskudice u ovom kraju otišli „trbuhom za kruhom“ u Beograd, Podgoricu, Užice... Užička bolnica je prvostepeno rešenje zamenila odlukom da se šaljem pod uslovom da mi se rad plati - podseća Didi, koji je ovde već u više navrata radio po ugovoru.