SRBIJA će dobiti uređeno vojničko groblje u otadžbini, i to u centru Srema - Rumi. Radovi su uveliko u toku, a na groblju će biti postavljeno 55 belih mermernih krstova, kao i beli obelisk s uklesanim imenima nastradalih vojnika Timočke divizije. Vrednost radova iznosi tri miliona dinara, što je obezbedila Vlada i oni će se odvijati u dve faze.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, započeo je uređenje vojničkog groblja u Rumi, na kojem su pokopani timočki vojnici, posle poraza na Legetu, 6. septembra 1914. Godine.

- Bitka na Legetu vodila se između srpske i austrougarske vojske, a u pokušaju forsiranja Save poginulo je 6.500 boraca Timočke divizije prvog poziva. Posle poraza na obalama Save, zarobljeni Timočani su poslati u logore širom Dvojne monarhije. Od 4.800 zarobljenih vojnika, njih 600 je dočekalo kraj rata. Među, skoro 5.000 zarobljenika, 55 Timočana je umrlo u rumskoj bolnici - kaže Ljubiša Šujala, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Tadašnje vojne vlasti sve vojnike koji su umrli u bolnici pokopali su na starom groblju, gde i danas počivaju. Realizacija projekta sanacije vojničkog groblja u Rumi potrajaće do kraja ove i početkom sledeće godine.

- Ovo će biti prvo uređeno vojničko groblje na srpskom tlu - kaže Šulaja.

- Njegovim uređenjem otplatićemo, koliko to možemo, dug mladim i hrabrim ljudima koji su svesno dali svoje živote da bismo mi danas bili slobodni i ujedinjeni.