EVROPSKA unija staće uvek na stranu slobode izražavanja, jer je to temelj na kojem počiva ne samo EU, već svaki demokratski poredak. Naš cilj je da se za nju borimo, a odgovornost snose i Vlada Srbije, mediji, onlajn eksperti i blogeri, rekao je Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji na skupu „Blog open-klous“.

- Zemlja koja teži da uđe u evropsku porodicu ne samo da ne sme da vrši pritisak na slobodu govora, već mora za nju da obezbedi prostor. S druge strane, dobronamerni blogeri i ostali korisnici društvenih mreža moraju odgovorno da iskoriste svoje naloge. Ne sme se dozvoliti da internet bude platforma za govor mržnje - naglasio je Devenport.

Prema njegovim rečima, u Srbiji su vidljiva tri fenomena:autocenzura, obaranje sajtova i pozivanje pojedinaca na informativne razgovore zbog komentara na društvenim mrežama.

Majkl Kirbi, ambasador SAD, istakao je da vlada njegove zemlje zastupa generalan stav da internet mora da bude otvoren i da je sloboda govora apsolutna i neograničena:

- Na internetu mogu da se dele i ona mišljenja sa kojima se veliki deo građana ne slaže. Ohrabrio bih blogere da kažu šta misle, ali i da budu razumni i odgovorni. Imate podršku SAD da slobodno iskažete svoje mišljenje, a mi ćemo biti tu da vas zaštitimo i u Srbiji i u svetu.

Deniz Jaziđi iz bečke kancelarije OEBS-a poručila je da je obaveza svake vlade da garantuje slobodu medija, i podsetila na privođenja novinara i korisnika društvenih mreža u poslednje dve nedelje, nakon katastrofalnih poplava.

- Hapšenje pojedinaca zbog izražavanja mišljenja na internetu ili van njega za nas je neprihvatljivo. To ima efekat zastrašivanja, rađa atmosferu straha i uzrokuje autocenzuru, gde se stišavaju kritički glasovi - kaže Jaziđi.

OEBS je pozitivno ocenio podizanje optužnice protiv osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije i formiranje komisije za istraživanje ubistava novinara.