POTPREDSEDNIK Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić preminuo je u utorak u 84. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije izgubio je bitku sa bolešću koja ga je mučila više meseci, a odnedavno ga praktično isključila iz političkog života Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, Krkobabić je dugo vodio bitku sa karcinomom prostate. Pre nekoliko dana mu je otkazao i drugi bubreg, a jedan mu je ranije odstranjen.

Lider penzionera rođen je 1930. godine u Koljanima u Dalmaciji. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Bio je osnivač i direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti (današnji Fond PIO samostalnih delatnosti).

POSLEDNjI INTERVJU ZA “NOVOSTI“
SVOJ poslednji intervju Krkobabić je dao „Novostima“ 25. decembra prošle godine
Tada je kazao da budući zakon o radu ne sme da bude „zakon za otpuštanje“ već zakon za zapošljavanje radnika. Založio se i za to da penzije ne budu smanjivane i da isplate budu redovne: - To je zakon i to mora da se poštuje dok sam ja ovde.

Krkobabić je 1985. godine osnovao i Republičku zajednicu penzionog i invalidskog osiguranja zemljoradnika i tada su seljaci prvi put u istoriji Srbije dobili pravo na penziono i invalidsko osiguranje.

Na čelo upravog odbora Fonda PIO stao je 1994, a dve godine kasnije postaje predsednik Saveza penzionera Srbije.

Krkobabić je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije izabran 1997, sa liste SPS. Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije bio je od 2006. godine. Potpredsednik Vlade Republike Srbije bio je od jula 2008. do 2012. godine.


SUSRET SA SINOM

DVA sata pre nego što se njegov život ugasio, Jovana Krkobabića je u apartmanu na VMA posetio sin Milan. Njegove partijske drugove iz PUPS veoma je pogodila tužna vest:

- Svima nam je teško. Bio je vrlo oštrouman i dobar čovek. Poslednji put smo razgovarali pred izbore - rekao je, za „Novosti“ Konstantin Arsenović, visoki funkcioner partije penzionera.

SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI KRKOBABIĆA

Povodom smrti Jovana Krkobabića, predsednik tehničke Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegrame saučešća njegovoj porodici i PUPS-u.

"Jovan Krkobabić se decenijama zalagao za prava penzionera u Srbiji i pripada mu velika zasluga za očuvanje socijalnog statusa ove kategorije stanovništva. U svojoj bogatoj karijeri, od učešća u Narodnooslobodilačkom pokretu, do potpredsednika Vlade Srbije, on se borio za slobodu, socijalnu pravdu i stabilnost Srbije", naveo je Dačić u telegramu saučešća.