Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro je danas osudila uzurpaciju parcela koje pripadaju manastiru Sveti Vrači u Zočištu, od strane jedne albanske porodice i verbalne provokacije kojima se uznemiravaju monasi ovog manastira.

"Osuđujemo i noćašnji upad nepoznatih počinilaca na crkveno imanje u selu Mogila, u opštini Kosovska Vitina, pri čemu je načinjena materijalna štetu u bašti na kojoj se uzgaja povrće za potrebe narodnih kuhinja i Eparhije raško-prizrenske", navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, nastavlja se praksa bespravnog oduzimanja i prisvajanje srpske imovine na Kosovu i Metohiji i neovlašćeni upad na srpska imanja.

"Tražimo od nadležnih organa i međunarodne zajednice da u najkraćem roku preduzmu mere u sprečavanju oduzimanja srpske crkvene i svake druge imovine, koja je od vitalnog značaja za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je zatražila da se odmah pronađu oni koji su uništili rasad u bašti na crkvenom imanju u selu Mogila, zbog čega će možda neki korisnici narodnih kuhinja ostati bez i tog jednog sigurnog obroka u danu.

"Zahtevamo da prestanu provokacije monaštva manastira Sveti Vrači u Zočištu i da se što pre kazne izgrednici, kao i uzurpatori manastirske imovine", navodi se u saopštenju.