SRBIJA je odala počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću. Na jedanaestu godišnjicu smrti hiljade građana, članovi Đinđićeve porodice, njegovi prijatelji, istomišljenici, stranački saborci, ali i nekadašnji ljuti politički protivnici, položili su cveće na grob prvog demokratskog premijera, kao i na mesto gde je tog 12. marta 2003. stradao. Suprotstavljenih ideologija, ideja i političkih stavova, na odvojenim manifestacijama, ipak su se ujedinili u poštovanju prema čoveku koji je pokušao da promeni Srbiju.

Među prvima na grob su izašle sestra i majka pokojnog premijera, Gordana Filipović Đinđić i Mila Đinđić. Supruga Ružica, zajedno sa sinom Lukom i liderom DS Draganom Đilasom, predvodila je delegaciju ove stranke. Za njima, više od 15.000 građana poklonilo se pred Đinđićevim grobom. U tihom mimohodu strpljivo su čekali da priđu spomeniku gde su ostavljali cvetove, sveće i poruke.

Kako bi Srbija izgledala da je Đinđić preživeo? Pitanje bez odgovora, kao i na svaku godišnjicu atentata, bilo je na usnama građana.

- Možemo samo da gledamo kakva je Srbija bez njega - prokomentarisao je neko.

Iako su se godinu ranije, na desetogodišnjicu atentata, Đilas, Boris Tadić i Čedomir Jovanović srdačno pozdravili i zajedno poveli šetnju za Zorana, u sredu su, u samom finišu izborne kampanje, počast osnivaču i lideru Demokratske strane odali u tri kolone.

Jovanovićev LDP organizovao je i ove godine „Šetnju za Zorana“, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana. Stranačkih obeležja nije bilo, a građani su nosili ruže, sveće i transparente sa Đinđićevim citatima.

Lider LDP Čedomir Jovanović poručio je da je vizija Srbije za koju se on borio i dalje živa.

- To dokazuju ne samo građani koji mu odaju počast, već i oni koji sada govore njegovim jezikom, a nisu ga razumeli dok je bio živ - kazao je Jovanović.

Boris Tadić je, zajedno sa Dušanom Petrovićem, nešto ranije položio venac na Đinđićev grob.

Demokratska stranka pored polaganja venaca organizovala je i tradicinalno nadmetanje u besedništvu i šetnju „medijskom trasom“.

Vence su ispred zgrade vlade Vlade položili i članovi Đinđićeve vlade predvođeni Zoranom Živkovićem, koji je nastavio da je vodi posle atentata.

- Dan kada je Zoran ubijen bio je najteži udarac razvoju srpske demokratije i moderne Srbije - kazao je Zoran Živković.

Borba Zorana Đinđića za bolju Srbiju zaustavljena je 12. marta 2003. u 12.25, kada ga je u dvorištu Vlade pogodio metak iz snajpera. Sahranjen je tri dana kasnije, a u povorci je učestvovalo nekoliko stotina hiljada građana.

BESEDE U ZORANOVU ČAST

Pobednica ovogodišnjeg takmičenja „Besede u Zoranovu čast“ je Bojana Pavlović, sa besedom „Idiotes“. Tema ovogodišnjeg 9. takmičenja „Besede u Zoranovu čast“, bila je rečenica Zorana Đinđića: „Zalažem se za urbano, civilizovano i evropsko društvo, a protiv diktature“.

VLADA ODALA POČAST

Venac u dvorištu Vlade na mesto na kojem je ubijen Zoran Đinđić u sredu su postavili i članovi Vlade Srbije predvođeni premijerom Ivicom Dačićem. Poštu ubijenom premijeru odali su i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, ministri Lazar Krstić, Vanja Udovičić, Nebojša Rodić, Zorana Mihajlović, Slavica Đukić Dejanović, Ivan Mrkić...