I SRPSKA pravoslavna crkva bi mogla da počne da gradi - hotele. Na crkvenom zemljištu u Buljaričkom polju kod Budve, jednom od najlepših delova crnogorskog primorja, po odluci urbanista mogli bi nići hoteli, vile, sportsko-rekreacioni tereni, javna garaža. Ovo je predviđeno novim detaljnim urbanističkim planom, a izazvalo je različite reakcije - od odobravanja do ciničnih komentara. Desetak parcela u Buljaricama, neke na „morskoj peni“, površine 51.000 kvadrata, dobro su manastira Gradište. Mitropolija crnogorsko-primorska je, inače, među najvećim zemljoposednicima u budvanskoj opštini, sa oko milion kvadrata zemlje na atraktivnim lokacijama.

Objekti su ucrtani u plan, a da li će se, kada i kako, graditi, u Crkvi ne komentarišu. Protojerej Velibor Džomić kaže za „Novosti“:

- Planovi su jedno, realnost drugo, i to što je ucrtano ne znači da će biti i izgrađeno - kaže Džomić. On naglašava da je Mitropolija „dužna da brine o svim zadužbinama i imovini koja joj je data na upravljanje“.

- Crkva tu imovinu unapređuje, kako bi se unapređivala i njena duhovna misija. To zemljište se urbanizuje, po odluci državnih i opštinskih organa, a Mitropolija je jedina od institucionalnih vlasnika koja je sačuvala imovinu - kaže Džomić.

Mitropolija se odrekla 10.000 kvadrata i dozvolila da se na njenoj zemlji izgradi podzemna garaža.

Posle višegodišnjeg perioda zategnutih odnosa Mitroplije i režima, nedavno je došlo do otopljavanja, pa su opština Podgorica i Mitropolija povukle sve imovinsko-pravne tužbe, a glavni grad je pomogao da se završi Saborni hram u oktobru. Mitropolit Amfilohije se javno pohvalio poboljšanim odnosima sa premijerom Milom Đukanovićem.