PRI brzini od 40 kilometara na čas automobil za jedan sekund pređe put dužine 11,1 metar. Pri brzini od 60 km na čas za isto vreme, treptaj oka, vozilo prevali 16,7 metara, a za 80 km na čas čak 22,2 metra!

Vozač koji razgovara mobilnim telefonom ili kuca poruke, kako se sve češće viđa na našim drumovima, gubi mnogo više dragocenih sekundi i predstavlja ogromnu opasnost i po sebe, ali i po druge učesnike u saobraćaju.

Broj saobraćajnih nesreća “izazvanih mobilnim” sve je veći, pa je zato kampanja “Kada voziš, parkiraj telefon!” i nastavljena predavanjem za učenike beogradskih saobraćajnih škola, na poligonu na “Autokomerc” karting stazi.

Predavanje predstavnika Komiteta za bezbednost saobraćaja i MUP Srbije, koji sprovode ovu akciju zajedno sa “Telekomom”, osim teorijskog, imalo je i praktičan deo u kome su učenici mogli da voze automobile po poligonu sa preprekama na putu i da se uvere koliko je opasno neodgovorno koristiti mobilni telefon u toku vožnje.

KAZNA NIJE REŠENjE EDUKACIJA a ne represivne mere predstavlja pravi odgovor na sve veći broj vozača koji koriste mobilni telefon tokom vožnje - ističe Slobodan Malešić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Ideja nam je bila da dodatno apelujemo na mlade da svojim prijateljima skreću pažnju kada prave prekršaj, ali i da oni sami ne upadnu u tu zamku - ističe Marija Bošković, direktor Sektora za PR “Telekoma Srbija”.

Od početka kampanje, “Telekom Srbija” je poklonio 6.000 “hends fri” uređaja širom Srbije. Istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.000 ispitanika, koje je organizovao Srpski komitet za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom u Beogradu, pokazalo je da je 96 odsto ispitanih pohvalno ocenilo kampanju. Njih 61 odsto je navelo da je kampanja pozitivno uticala na promenu njihovog ponašanja i da više ne koriste neodgovorno mobilni telefon tokom vožnje.