PODGORICA - Nekadašnji general Udbe i narodni heroj Jugoslavije Jovo Kapičić sahranjen je danas na gradskom groblju na Cetinju, u prisustvu porodice, državnog vrha Crne Gore i velikog broja građana. Sahrani Kapičića prisustovali su premijer Milo Đukanović, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predstavnici lokalne uprave Cetinja, SUBNOR-a i drugih institucija i organizacija.

Kapičić je preminuo 9. decembra u Beogradu posle kratke i teške bolesti.


Na Cetinju je ranije danas održana komemorativna sednica, povodom smrti Kapičića.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da će vreme koje sledi potvrditi veličinu, hrabrost i značaj Kapičića.

"O Kapičiću i njegovom herojskom zalaganju za Crnu Goru, za tekovine slobode i antifašizma - govoriće pokolenja. Njega neće niko zaboraviti - ni oni koji su ga voleli, ni oni sa kojima je delio ideale slobode i antifašizma, a ni oni sa čijim se osporavanjem nosio hrabro i čojski", naveo je on.

Bogdanović je istakao da životni vek Kapičića simbolizuju neprestanu borbu i nesalomivi duh, prenose podgorički mediji.

"Njegov lik ostaće besmrtan, a sećanje na njegovu privrženost idejama slobode, revolucije, a pre svega, ljubavi prema Crnoj Gori - ostaće trajno", rekao je gradonačelnik Cetinja.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice Kapičić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, predstavnici Vojske Crne Gore i drugih institucija i organizacija.