TERENSKI automobili i kamioni, modernizovani radar za protivvazdušnu odbranu, sistem veze za „pincgauere“, oprema za strelišta sa radio-upravljanjem - samo su deo naoružanja i opreme koji su u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru (TOC). Ova sredstva trebalo bi da se već sledeće godine nađu u naoružanju Vojske Srbije.

Na spisku opreme koja čeka završni pečat vojnih stručnjaka je bespilotna letilica „vrabac“, raketa od 90 milimetara sa fugasnom bojevom glavom, elektronski tempirani upaljači i mitraljez od 12,7 milimetara za tenk M84. TOC je završio ispitivanja šest sredstava, a sva ostala su na korak do diplome. Ovo naoružanje pridružiće se informaciono-navigacionom sistemu za Rečnu flotilu, koji je premijerno ugrađen u komandni most broda „Kozara“.

Gotovo sve nabrojano oružje i oprema rođeni su u laboratorijama Vojnotehničkog instituta u Žarkovu. Ova vojna ustanova trenutno radi na pedesetak razvojnih i istraživačkih projekata, od kojih će do kraja godine za završna ispitivanja biti predato još osam sredstava.

- Reč je o sistemu za zvukometrijsko izviđanje „Himera“ - objašnjava Zoran Anastasijević, pomoćnik direktora VTI za istraživanje i razvoj. - Očekujemo da od većih sredstava TOC-u uskoro budu predati modularni raketni sistem „Morava“, širokopojasni radiogoniometar „Hera“, municija od 122 milimetra povećanog dometa...

Dobra vest za Vojsku Srbije, ali i za državnog trgovca naoružanjem preduzeće „Jugoimport SDPR“, jeste da je posle gotovo dve decenija rada konačno završena kompletna prototipska serija protivoklopnog sistema „Bumbar“.

Ovo oružje ovih dana polaže poslednji ispit u laboratoriji, posle čega ide na maturu - ispaljivanje raketa.


Oružje poput sistema „Bumbar“ izrađuju vojne industrije svega nekoliko država - Rusije, SAD, Francuske, Švedske i Izraela. Municiju za ovaj sistem proizvodiće valjevski „Krušik“.

Rakete za domaći „protivoklopnik“ biće prvi proizvod obnovljenog raketnog programa ove fabrike.

Sistem „Bumbar“ namenjen je uništavanju tenkova i oklopnih vozila, mada zna da „ugrize“ i bunkere i utvrđene objekte na daljini od 60 do 600 metara.

Lako se prenosi, a raketa može da se ispaljuje sa ramena, klečeći ili stojeći, i ima veliku razornu moć. „Bumbar“ može da dejstvuje čak i iz zatvorenog prostora, što ovo oružje „preporučuje“ za dejstva u urbanim sredinama.


JEFTINO ORUŽJE

Oružje i oprema koji nastaju u Vojnotehničkom institutu izuzetno su interesantni kupcima iz sveta. Naša oruđa važe kao pouzdana i kvalitetna, a istovremeno i nekoliko puta jeftinija od sličnih proizvođača. Izvoz oružja smatra se šansom za preporod srpske industrije, koja i dalje sanja cifru od dve milijarde dolara, koliko je od prodaje oružja i municije godišnje zarađivala Titova Jugoslavija.

HAUBICA “SORA“

U Vojnotehničkom institutu očekuju da sledeća godina bude u znaku samohodne haubice „sora“, modernizaciji jednog od dva raketna sistema PVO, pod nazivom „Kub“, kao i sistema bespilotne letilice „pegaz“ dometa većeg od 50 kilometara. U poslednjih pet godina u naoružanje Vojske Srbije ušlo je 26 vrsta novog naoružanja i vojne opreme. Najčuveniji je avion „lasta“, samohodni lanser raketa od 262 milimetra, rakete „plamen“, FAP-ov terenac, simulatori...