BEOGRAD - U intervjuu koji je dao pre dve godine, a za koji je želeo da bude objavljen posle njegove smrti u NIN-u, Aleksandar Tijanić kaže da uopšte ne bi voleo da ga srpsko novinarstvo pamti.

Ceo testament-intervju Tijanića objavljen je na tri strane u najnovijem broju NIN-a.

- Voleo bih da ostavim dve ili tri knjige svojih tekstova, i da samo studenti novinarstva kada hoće da vide kakav je ludak bio Tijanić, uzmu i pročitaju nekoliko tekstova – rekao je tada Tijanić.

Poslednjih dvanaest godina njegovog rada, to nije novinarstvo, rekao je, već borba za glavu.

- Ja duboko prezirem profesiju kojom se bavim, kao i sebe. Novinarstvo, to je sloj robova. Ne znam ni sam šta tražim skoro četri decenije u novinarstvu. Kada sve saberem, napisao sam hiljade tekstova, ali ima samo desetak koji mogu da izraze ono što mislim da sam ja. Samo desetak – istakao je.

Govoreći intimno o sebi, priznao je: ” Ku**im se da ljudi ne bi videli moj strah. I da me zbog tog kukavičluka ne prezru. Zato se pravim hrabar u situacijama koje su ludačke”.

Jer kako je rekao: “Spisak mojih neprijatelja je – ko je ko u Srbiji od najmoćnijih ljudi. Kako bih preživeo te neprijatelje, ja sam morao da budem zvonar Bogorodičine crkve: ružan, grbav, nikakav. Ali da zvonim vrlo jako i daleko.”

Prisećajući se svoje porodice, Kosova i Dečana, rezignirano je zaključio: “Jeste moj stav da Kosovo treba prodati. Nemamo mi snage fizički da ga zadržimo. Mi smo bivši hegemoni Balkana.”

Aleksandar Tijanić, generalni direktor Radio-televizije Srbije, iznenada je preminuo u ponedeljak u 63. godini.


KOMEMORACIJA ALEKSANDRU TIJANIĆU: BIO JE ALHEMIČAR REČI

BIO je alhemičar reči - čovek čije su se teške i olovne reči često pretvarale u zlatne i upozoravajuće poruke za one koji su to hteli i umeli da čuju. Umeo je da pljune moćnicima u supu, ali i da ruča sa njima.

Neumorno je radio da sebi skrati život. Imao je temperament koji ne može da se penzioniše, imao je vizije koje mu nisu dale da miruje. Za njegove tekstove otimali su se i njegovi prijatelji i njegovi neprijatelji. Kao polemičar umeo je da bude bezdušan, a imao je prostranu dušu. Znao je da izgovori najnežnije reči kada je to bilo najpotrebnije.

Foto Z.Jovanović


Ovim rečima oprostio se Nenad Lj. Stefanović, glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS, od Aleksandra Tijanića, generalnog direktora Radio-televizije Srbije. Svečana sala Skupštine grada Beograda bila je tesna da četvrtak u podne primi sve prijatelje, kolege, poštovaoce, saradnike i političare, koji su došli da odaju počast Tijaniću, čije srce je prestalo da kuca pre četiri dana. U prvom redu sedela je njegova porodica - supruga Keti, kćerka Zara i sin Stefan.


Da odaju poslednju poštu došli su i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, predsednik DS Dragan Đilas, vladika Porfirije, Dragoljub Mićunović, Vuk Drašković, Vuk Jeremić... Na komemoraciji su bili i gotovo svi glavni urednici najznačajnijih medija, kolege novinari, umetnici i privrednici.

Foto Z.Jovanović

- Aleksandar Tijanić bio je junak našeg doba - rekla je Ljilja Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.

- Ne tvrdim da je bio junak bez mane i da je po ceo dan samo razobličavao vlast i štitio javni interes. I sama sam mu zamerala što je, s godinama, sve više dara trošio na odbranu radnih mesta na RTS-u. Ali ću mu večno biti zahvalna za to što je političare nasmrt prepadao. I pitam se ko će sad to da radi umesto nas - da produžava iluziju kako srpsko novinarstvo nije usamljena gomila uplašenih pojedinaca.

SAHRANA U SUBOTU SAHRANA Aleksandra Tijanića zakazana je za subotu u 15 časova, na Novom groblju. Nakon kremacije, urna sa njegovim posmrtnim ostacima biće položena u Aleju zaslužnih građana.

Saša nas podseća na to da smo smrtni, samo još da naučimo da moramo da pišemo kao da je sutra sudnji dan - dodala je ona.

Na njegov poslednji veliki zadatak - upravljanje javnim servisom, kome je posvetio devet godina, osvrnuo se predsednik UO RTS-a Slobodan Marković. Odao mu je priznanje zbog ogromnih napora koje je ulagao braneći programsku nezavisnost RTS-a.

- Došao je u jednu televiziju bez uticaja i postavio sebi cilj da uspostavi televiziju nezavisnu od vlasti, da je učini kvalitetnom i najgledanijom - i u tome je uspeo - rekao je Marković.

- Borba za javni servis je za njega bila borba za modernu i evropsku Srbiju i u tom smislu je bio moderni patriota.