Iako mu je pretila lomača, to se, na sreću, nije dogodilo. Posle velikog pritiska javnosti, u Podgorici su odlučili da na postamentu Božidaru Vukoviću Podgoričaninu, vajarskom delu Rista Stijovića, vrate izvorni natpis „Prvom Srbinu štamparu i izdavaču povodom 400. godišnjice od njegove smrti“, i tako spreče skandal na u sredu zakazano otvaranje obnovljenog Kraljevog parka.

Sve se zakuvalo poslednjih dana avgusta kada su dopremljeni obnovljena bista i postament sa izmenjenim natpisom: „Vojvoda Božidar Vuković Podgoričanin, 1460-1539. godine, prvi ćirilični štampar na slovenskom jugu“. Onda su odbornici opozicije u Skupštini grada razotkrili namere da se iz natpisa izbriše reč „Srbin“.

- Prirodno je da se spomenik posvećen velikom Srbinu i prvom našem štamparu nađe u obnovljenom parku, na postamentu na kojem stoji gotovo čitav vek. Uvereni smo da nikome nije u interesu da ulazi u eksperimente koji nemaju uporište u narodu, istini i istoriji, kaže za „Novosti“ Slaviša Guberinić, odbornik Narodne stranke. - Glavni grad Crne Gore je nosio naziv Titograd. I nikome nije palo na pamet da na postamentu napiše Božidar Vuković Titograđanin u titoizmu.

U dugoj koloni kritičara našao se i pesnik Momir Vojovdić.

- Uklonjen je samo zato da se ne zna da je bio prvi vojvoda srpskog štamparstva, obodskim slovnim slovima. Bista je ukradena da bi uređenjem parka postolje bilo uklonjeno i napisano novo, falsifikat - kaže Vojvodić. - Ipak, posle pritiska građana, čujem da će na postamentu biti vraćen izvorni natpis. Radujem se.

Bista Božidara Vukovića Podgoričanina bila je više od godinu dana oskrnavljena i skinuta sa postolja, pa je tek nakon poslaničkog pitanja dr Novice Stanića u crnogorskoj skupštini, pronađena i vraćena u park ispred srušenog hotela „Crna Gora“. Ambasada Azerbejdžana, koja je donator rekonstrukcije parka, pozvala je pre nekoliko dana Andriju Mandića, predsednika Nove srpske demokratije, da dođe na svečanost otvaranja. On je odbio.

- Vaša dobronamerna akcija je prvenstveno zloupotrebljena od strane gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše koji ovu svečanost želi da iskoristi za falsifikovanje istorije Crne Gore. Ogradite se od ovog bezumnog i skandaloznog čina, jer u suprotnom, ne mogu prihvatiti vaš poziv... U gradu u kojem je rođen Stefan Nemanja, osnivač najslavnije srpske dinastije, danas se pokušava i kroz ovaj primer sramotno prekrajati istorija - poručio je Mandić.