KADA se na vratima kuće porodice pokojne Z. N. iz Barande pojavio radnik pančevačke Opšte bolnice tražeći da se otvori kovčeg u kom je ležala pokojnica, ožalošćena rodbina bila je šokirana. Još više su se iznenadili kada su, posle dužeg ubeđivanja, ipak pristali da ga otvore. Unutra su imali šta da vide - pored tela starice ležala je, uvijena u pelenu, mrtvorođena beba!

Ceo splet tragičnih okolnosti rezultat je, kako objašnjavaju u bolnici, kobne greške, a cela priča je, u stvari, prava slika horor stanja u srpskom zdravstvu.

- Desila se greška zbog koje je pokrenut disciplinski postupak - objašnjava za „Novosti“ direktor pančevačke bolnice dr Milan Milić. - Naša mrtvačnica ima manji kapacitet nego što s vremena na vreme ima pokojnika. Kapaciteti su za četvoro, a tog dana ih je bilo šestoro ili sedmoro.

Kada se takva situacija desi zimi, radnici u mrtvačnici mogu da ostave, zbog niskih temperatura, tela pokojnika i napolju, van frižidera. Kada je vruće, spuštaju ih na pod, koji je hladniji, dok ih rodbina ne preuzme. Tog 15. juna zaposleni mladić u mrtvačnici nije želeo da spusti mrtvorođenče na pod. Zato ga je položio na telo preminule starice Z. N.

TENDER Moraćemo da rešimo problem mrtvačnice. I dosad smo pokušavali, ali nije bilo novca. Razmišljamo o raspisivanju tendera, gde bi neko pogrebno preduzeće učestvovalo sa novcem kao partner našoj bolnici, kaže direktor Milan Milić.

U gužvi, kada je rodbina došla po telo, on je, misleći da su u pitanju staričine stvari, sve spakovao i izdao rodbini. Vrlo brzo je shvatio šta se desilo i, očajan, krenuo da nađe telo bebe. Sve je rešeno za dva sata i beba je vraćena u bolnicu, a čovek je, sav očajan, priznao grešku.

U porodici preminule starice, kako kažu, shvataju da je reč o nesrećnom spletu okolnosti i ne krive mladića. Samo su nam kratko rekli da im je užasno žao i njega, i još više porodice koja je izgubila bebu. Tačnije, beba je bila nerazvijeni fetus, koji je preminuo u majčinom stomaku, i otkriven je kada je žena rodila drugog, živog blizanca, koji se sada nalazi u bolnici u Beogradu.

Za čas posla priča se pronela po celoj Barandi, i, kako to biva, nadogradila. Meštani su pričali da su, sa zaposlenima iz pančevačke bolnice, došli i policajci. Odmah se rodila i sumnja da ovo nije prvi takav slučaj, i da bolnice povremeno mrtvorođene bebe stavljaju u saduke sa drugim pokojnicima, da ne bi komunalnom preduzeću plaćali troškove sahrane i grobnog mesta!

Direktor pančevačke bolnice demantovao je da se bilo kad ranije desio sličan slučaj.