Narodni heroj, blizak Titov čovek, penzionisani general JNA, bivši šef UDBA-e i diplomata, 94-godišnji Jovo Kapičić, izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da ga ne iznenađuju aktuelna nastojanja u Srbiji da se rehabilituje Dragoljub Draža Mihailović.

Kapičić to objašnjava na sledeći način: "Četnici žele Dražu Mihailovića, kao što bih ja želeo Tita. Naravno, da mogu da ga vratim".

Kapičić priznaje da je predložio da Goli otok bude mesto na kojem će biti organizovan zatvor, ali da je to uradio na zahtev njegove države i vlasti.

''Mislim da je Goli otok bio uspešna stvar'', rekao je on, negirajući bilo kakve masovne zločine na Golom otoku.

DŽEMAL BIJEDIĆ NIJE UBIJEN
Kapičić negira tvrdnje da je bivši predsjednik Saveznog izvšenog veća Džemal Bijedić ubijen rušenjem njegovog aviona na brdu Inač kod Kreševa 1977. godine, a što je za nedavno agenciju Anadolija ranije izjavio njegov stric Bahrudin, bivši konzul Jugoslavije u Čicagu. ''Bijedić nije ubijen! To nije tačno. Nije on bio tako važna ličnost kao, recimo, Tito da bi se njegovom smrću nešto posebno promenilo. Osim toga, imali su u Bosni i važnijih funkcionera'', kazao je Kapičić.

''Sve drugo što se priča je laž. Sve priče su istina kao da što je istina da je Draža Mihailović nacionalni heroj! Ako Draža može da bude heroj, može da bude da je i Jova Kapičić uništavao Infobirovce, a bilo ih je 16.000. Pa,ja uzeo Slovence za uši, Makedonce za noseve, pa Bosance... Sve sam ja to skupio i poslao na Goli otok. Tako je to prikzano. Neka pitaju kako su Česi prošli s Rusima, neka pitaju Poljake gde je ubijeno nekoliko hiljada oficira. Neka pitaju Mađare kako su oni prošli. A ja sam gledao Mađarsku svojim očima, jer sam tamo bio ambasador. Treba videti šta su od Budimpešte Rusi napravili. A ovi ovde pravili su planove da dobiju činove i da služe jednoj velikoj sili, koja se posle rata izopačila'', objašnjava Kapičić.

Priču o užasima na Golom otoku Kapičić naziva ''ujdurmom'' i ''bolesnim majstorlukom''.

''Goli otok je prikazivan kao srednjovekovno mučilište, da su tamo bile mašine i aparati za mučenje. Znate ko je njih lečio? Oni koji su lečili Politbiro Jugoslavije i Tita! Imali su više hrane i uslova nego bolesnici u tadašnjim bolnicama. Nismo hteli da ih uništimo, samo da ih sklonimo jer su velikim delom postali peta kolona koja je čekala Ruse! Rusi spreda, a ovi s leđa. A mi da se sakupimo na Terazijama da nas povešaju kao onaj rimski car što je vešao hršćane. Nisam sudija. Bio sam policajac vrhovnog nivoa. Vodeći čovek u DB-u. Nisam nikome zlo napravio'', uverava Kapičić.

KOSOVO
Kapičić ističe da, uprkos svemu, Kosovo i Srbija moraju biti dobri susedi kada već ne mogu živeti u jednoj državi. ''Kosovo jeste jedna jedinica za sebe. Ali, to jeste bio i deo srpske države od davnih vremena. Znate kad vam neko otme jednu malu stvar, a kamoli pokrajinu i veliku i bogatu... Opet i ta pokrajina ima pravo da se odvoji ako neće da živi s nekim. Jer nisu to ljudi iste krvi, nisu iste vere, tradicije... To je vrlo teško razmotriti svakome. Ali, kada se već pošlo tim putem, ja se nadam da će ova vlast naći jednu sredinu oko Kosova koja će pomoći da se stvari reše na dobroj osnovi.

Upitan da prokomentariše sadašnje prilike u Srbiji, Kapičić kaže da je Srbija od Titove smrti prošla teške dane, pa ga ni njen današnji položaj ne čudi.

''Imala je Srbija svega i svačega, nekada je imala poštovanje,vođstvo jugoslovenske države - velike, moćne i cenjene u svetu. Ali, ta ista Srbija je uz pomoć "crnogorskog vezira" uništila tu istu Jugoslaviju. Pod noge je stavila sve što je stvoreno, kao i stotine hiljada mrtvih koji su dati za tu Jugoslaviju.

Ovo što se sada radi, odnosno što je rađeno od Miloševića naovamo, to su samo luk i voda. Nije tu ništa napravljeno'', dodaje Kapičić.

Kapičić je pohvalio aktuelno vođstvo u Srbiji.

''Počeli su da uništavaju lopovluke, pljačku, demoralizaciju naroda... Koliko će to uspeti, ne znam. Ja kažem da to podržavam. Kad sad pogledamo analize tih raznih istražnih radnji, čovek se čudi kako Srbija do sada nije prodata. Da je kupe tamo neki... Jer je samu sebe pojela'', tvrdi on.