U 25 centara, posle gotovo mesec dana problema u snabdevanju osnovnim citostatikom u lečenju gotovo svih vrsta karcinoma, stiglo je 5.000 ampula ”5-fluorouracila”, ali je 600 ampula, koje je, recimo, dobio Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, dovoljno tek za nedelju dana terapije! Iako se očekuje isporuka novih 2.000 ampula, u onkološkim centrima ”Novostima” je u utorak rečeno da je ovo samo kratkotrajna ”infuzija” i da su, gotovo izvesno, na pomolu nove povremene nestašice.

Najviše ampula, 750, otišlo je u Sremsku Kamenicu. KBC ”Bežanijska kosa” i Centralna apoteka Beograd su dobili po 500, VMA - 465, Niš -350, Kragujevac, Čačak i Šabac po 250, Valjevo - 210, Sremska Mitrovica - 200...

Na našem tržištu registrovan je lek samo proizvođača ”Ebeve”, a jedino obaveštenje koje su onkolozi dobili od dobavljača je da ”5-fluorouracila” - nema. Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja su iz susednih zemalja nabavili 1.400 kutija, a s obzirom na to da je ovaj lek prebačen na ”D listu”, zdravstvene ustanove bi ubuduće trebalo da ga kupuju same.
ČETIRI MILIJARDE ZA CITOSTATIKE Od januara onkološki centri mogu sami prema potrebama da nabavljaju ”5-fluorouracil” interventnim uvozom, a RFZO će to da plati - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Za citostatike sa ”B liste”, koji se daju u bolnicama, prošle godine smo izdvojili 1,3 milijarde dinara, a za citostatike sa ”C liste”, koji se nabavljaju centralizovano i na posebnom su režimu izdavanja - 2,67 milijardi dinara.

- Pitanje je da li je to baš najmudrija odluka, s obzirom na to da bismo bili u značajno boljoj poziciji da na centralnom tenderu kupujemo više od 100.000 ampula, koliko Srbiji godišnje treba, nego kada svaka ustanova nabavlja za sebe - kaže za ”Novosti” profesor dr Zoran Rakočević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju.

 - Mi smo u januaru raspisali tender za nabavku ”5-fluorouracila”, na koji se nije niko javio. Sada smo ga produžili i nadamo se da ćemo imati više sreće. Samo ovom institutu mesečno treba 3.500 ampula.
Mesečne potrebe, recimo, Opšte bolnice u Pančevu, koja je sada dobila 150, više su od 1.000 ampula, a ”5-fluorouracil” koriste oboleli od raka grla, dojke, različitih karcinoma digestivnog trakta... Jedna ampula ovog leka u Srbiji, u regularnim okolnostima košta oko 200 dinara.

Kome su rođaci mogli da ga nabave, recimo, u Makedoniji, za šest kutija sa po pet ampula davali su 2.700 denara, što je oko 4.600 dinara. Ali, pacijenti koji su se snabdevali kod švercera kažu da su jednu ampulu plaćali i po 4.000 dinara.

- Lek ”5-fluorouracil” je jeftin i to je osnovni problem što ga nema - kaže za ”Novosti” profesor dr Vladimir Kovčin, onkolog, direktor KBC ”Bežanijska kosa”. - Mi smo sa dobavljačem imali ugovorene isporuke sve do marta, ali to nije ispoštovano. Raspisali smo dva tendera, niko se nije javio. U čitavoj Evropi ima problema u snabdevanju ”5-fluorouracilom”, ali tamo verovatno uspevaju da nateraju proizvođača da proizvodi i jeftine lekove, a nama su praktično vezane ruke.