SREĆNA sam i počastvovana podrškom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da posmrtni ostaci mog oca kneza Pavla, moje majke Olge i brata Nikole budu preneti na Oplenac i sahranjeni u porodičnoj grobnici - rekla je „Novostima“ princeza Jelisaveta Karađorđević u utorak, neposredno posle sastanka sa patrijarhom Irinejom.

Poglavar Srpske crkve primio je u utorak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu princezu Jelisavetu Karađorđević. U toplom razgovoru, najviše reči bilo je o rehabilitaciji kneza Pavla kojom je, kako nam je rekla princeza Jelisaveta, posle mnogo godina ispravljena istorijska nepravda.

Patrijarh iskreno razume moju želju i napore da svoje roditelje i brata sahranim na Oplencu o kojem je otac sanjao u tuđini - kaže princeza Jelisaveta. - Dirnuta sam jer u patrijarhovoj podršci ima iskrenog razumevanja za patnju kroz koju je, daleko od otadžbine, prolazila moja porodica.

Princeza Jelisaveta još ne zna kada će realizovati svoju želju i preneti posmrtne ostataka iz Švajcarske u kojoj su sahranjeni njeni roditelji i brat, ali se nada da će to biti možda i do leta. Očekuje, kako je rekla, i podršku države.

Punih deset godina traje princezina borba da se posmrtni ostaci njenog oca, majke i brata vrate tamo gde pripadaju - na Oplenac.

- Godinama priželjkujem dan da na Oplencu, pod rajskim krošnjama i srpskim nebom, mojim najmilijima zapalim sveće i položim bukete cveća na njihov grob - kaže princeza Jelisaveta.

ISTORIJA I ISTINA

KNEZ Pavle prvi je predstavnik dinastije Karađorđević koji je rehabilitovan pred našim sudovima. U ideološki obojenoj istoriji, kako je to jednom rekla princeza Jelisaveta, ostao je upamćen kao namesnik koji je sarađivao s Hitlerom, ali prema istini i istoriji, kao čovek koji je pokušao da svoj narod spase od golemog stradanja.