Barikade na severu Kosova dodatno su ojačane na gotovo svim lokacijama. Svi važni putni pravci i dalje su blokirani. Najveći broj građana okupljen je na barikadama ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

22:20 POLICIJA POJAČALA PRISUSTVO U KOSOVSKOJ MITROVICI

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je policija pojačala prisustvo u mešovitim sredinama u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Hoti je precizirao da je policija uvela patrole u naseljima Bošnjačka mahala, Brđani, i Mikro-naselju, gde pored Srba žive i Albanci.

22:03 PUCNJAVA U SELU ZUPČE

Portparol kosovske policije Besim Hoti je potvrdio da se oko 20 časova čula pucnjava iz vatrenog oružja u regionu sela Zupče, gde žive Srbi i susednog sela Čabra, koje je nastanjeno kosovskim Albancima.

"Ne zna se tačna lokacija iz kog sela je pucano. Nema informacija o materijalnoj šteti ili eventualnim povređenima", rekao je portparol policije.

Nakon ove pucnjave Srbi su nedaleko od barikade koja je postavljena u mestu Zupče, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, postavili još jednu barikadu. Na ovom putnom pravcu, koji vodi ka južnom delu Kosovske Mitrovice, na putu je preko obe kolovozne trake izručen šljunak.

20:53 KUSARI - LJILJA: U PONEDELJAK O TRGOVINI SA SRBIJOM

Kosovska ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari ljilja najavila je da će odluka o slobodnom uvozu robe iz Srbije biti primenjivana do ponedeljka, a onda je moguća ponovna blokada ukoliko vlasti u Srbiji nastave sa trgovinskom blokadom robe sa Kosova.20:25 EU SLEDEĆE SEDMICE O SRPSKOM PREDLOGU

Inicijativa Beograda o rešenju situacije u vezi sa prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova i Metohije biće razmatrana tokom sledeće nedelje, rekli su Tanjugu diplomatski izvori u Briselu.

"Pismo u kome Beogradski pregovarački tim iznosi nove predloge za smirivanje tenzija na severu Kosova stiglo je kasno u Brisel, tako da će ga zvaničnici proučiti tek tokom sledeće nedelje", rekao je funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Šta javljaju izveštači "Novosti" sa Kosova pročitajte OVDE
Pismo je stiglo tek u petak popodne, kada je većina službenika već otišsla na vikend, objasnio je ovaj izvor, i dodao da ne očekuje da beogradska inicijativa bude razmatrana po hitnom postupku.

On je odbio da komentariše sadržaj beogradske inicijative, ali je rekao da EU "nastavlja da podržava dijalog dve strane o tehničkim problemima".

19:11 SKUP PODRŠKE SRBIMA SA KOSOVA

Predstavnici Udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije, porodica kidnapovanih i nestalih lica i drugih organizacija okupili su se na Trgu Republike u Beogradu kako bi pružili podršku građanima na severu Kosova i poručili im "da izdrže".

Okupljeni su nosili transparente "Za celovitu Srbiju", "Savet bezbednosti nije osudio silu" i "Kosovo je najskuplja srpska reč".

15:11 KOCIJANČIĆ: EULEKS DELUJE U SKLADU SA SVOJIM MANDATOM

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić izjavila je da Euleks na dva prelaza na severu Kosova deluje u skladu sa svojim mandatom.

"Euleks nije prekoračio svoja ovlašćenja i deluje potpuno u skladu sa svojim mandatom," rekla je Kocijančićeva.

Ona je u telefonskoj izjavi Tanjugu podsetila na izjavu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton koja je pozdravila obnavljanje prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu.

Kocijančić se nije složila sa tvrdnjama zvaničnika u Beogradu da se dogovor o carinskim pečatima nije odnosio na rešavanje pitanja prelaza Brnjaka i Jarinja

"Ovo je implementacija dogovora (Beograda i Prištine) o carinskim pečatima od 2. septembra," tvrdi ona.

14:26 STEFANOVIĆ: ČEKAMO ODGOVOR BRISELA NA NAŠU INICIJATIVU

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da Beograd sada čeka odgovor Brisela na inicijativu za rešavanje problema na prelazima Jarinje i Brnjak i ocenio da sadašnja zapaljiva situacija na severu Kosova svakako nije povoljna atmosfera za nastavak dijaloga.

"Predlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije", dodao je Stefanović i podsetio da nikada nije bilo kosovskih carinka na Jarinju i Brnjaku, niti je kosovska carina tamo funkcionisala.

Mi smo posvećeni dijalogu jer je to jedini način da rešimo probleme, jedini način da se dogovorimo, kazao je Stefanović novinarima i dodao da se sada čeka pozitivan odgovor iz Brisela na "našu inicijativu i mogućnost da najzad rešimo pitanje Jarinja i Brnjaka na obostrano prihvatljiv način".

"Spremni smo da čekamo koliko je potrebno i da se desi bilo gde i bilo kada, i nije potrebno držati se određenih zacrtanih rokova", podvukao je on.


14:15 DAČIĆ: MOGUĆE RECIPROČNE MERE BEOGRADA

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da će, ukoliko postojeća situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak bude potrajala, to sigurno izazvati reakciju Beograda u vidu recipročnih mera prema prelazima koje Albanci najviše koriste.

Dačić je Tanjugu rekao da Srbija ima plan reagovanja u slučaju pogoršanja situacije na Kosovu i Metohiji i da taj plan ne podrazumeva vojsku i policiju.

"On podrazumeva reagovanje svih drugih državnih organa kako bi se sprečile sve posledice. Mislim na oblast ekonomije, trgovine, prosvete zdravstva", objasnio je Dačić.

On je dodao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i da smatra da o režimu koji će važiti na administrativnim prelazima treba da se postigne dogovor.


14:08 U CENTRALNU SRBIJU NE MOŽE ROBA SA DOKUMENTIMA KOSOVA

Predstavnici poreske uprave na administrativnim prelazima Merdare, Končulj, Rudnica i Brnjački Most imaju jasna uputstva Ministarstva finansija Srbije da sa Kosova i Metohije ne propuštaju robu koja ima propratna dokumenta sa bilo kakvim obeležjima takozvane Republike Kosovo.


14:07 SRBI POJAČALI BLOKADU BRNJAKA

Ispred administrativnog prelaza Brnjak na severu Kosova oko podne Srbi su ojačali barikade istovarivši dodatne količine zemlje.

Na ogromnoj gomili zemlje koja je istovarena ispred samog prelaza nalaze se vojnici Kfora koji su stacionirani i na uzvišenjima u šumi iznad Brnjaka.

Srbi su na barikadi razvukli srpsku trobojku, a njihova vozila parkirana su ispred ovog prelaza koji je kamionima blokiran i sa druge strane iz pravca Ribarića.

Razvučena je i bodljikava žica, a prelaz je u međuvremenu postao heliodrom za helikoptere Kfora i Euleksa koji sleću i uzleću odatle.


13:52 CARINIK JE SRBIN

Šest kosovskih policajaca i carinika je na severu Kosova raspoređeno na prelaze Brnjak i Jarinje prema centralnoj Srbinji, a komandant prelaza Jarinje je Albanac, dok je carinik kosovski Srbin, piše Koha Ditore.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Brisela, list navodi da je pritisak Evropske unije i predstavnika svetskih sila sprečio nasilnu reakciju srpskih paralelnih struktura vlasti na severu Kosova.


13:23 JEREMIĆ: NELEGALNA I NELEGITIMNA AKCIJA

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić nazvao je potpuno nelegalnom i nelegitimnom akciju Euleksa i Kfora na severu Kosova i Metohije, neprihvatljivom za Srbiju i kosovske Srbe.

"Nastavićemo da pružamo otpor ovakvom načinu rešavanja pitanja, ali moramo da sačuvamo mir i stabilnost", naglasio je Jeremić.

"Odlučni smo da istrajemo u diplomatskim naporima", istakao je Jeremić i zaključio da je "najvažnije da se na teritoriji Balkana sačuva mir".


10:33 JAHJAGA I TAČI OTPUTOVALI U NJUJORK


Kosovska predsednica Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači otputovali su u Njujork.
Oni će u Njujorku boraviti u vreme kada se održava jesenje zasedanje Generalne skupštine UN, gde očekuju da će imati bilateralne susrete sa zvaničnicima raznih država.


08:00 NOĆ NA BARIKADAMA


Srbi na severu Kosova i Metohije proveli su noć na barikadama, koje su dodatno ojačane, zbog čega je blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška, kao i svi drugi važni putni pravci.

U mestu Dudin krš, postavljena je još jedna barikada, čime je dodatno ojačana blokada tog magistralnog pravca. Na administrativnim prelazima, ispred bodljikave žice koje su razvukli pripadnici Kfora zatvarajući prelaze Jarinje i Brnjak, građani su posuli velike količine šljunka i zemlje i time onemogućili svaku mogućnost prolaza.
Na prelazu Brnjak i Jarinje prepreka od šljunka visoka je nekoliko metara, a na Jarinju šljunkom je blokiran put koji vodi do baze Kfora iznad prelaza. U mestu Rudare, na teritoriji opštine Zvečan, takođe su ojačane barikade. U Zvečanu je, kraj železničkog mosta preko Ibra kamionima preprečen put teretnim vozilima, ali je jedna traka slobodna za saobraćaj.

Na ulazu iz Kosovske Mitrovice iz pravca Zvečan barikada usporava saobraćaj koji se odvija jednom kolovoznom trakom. Ojačana je i barikada na glavnom mostu preko Ibra, koja deli južni od severnog dela Kosovske Mitrovice. U toku noći je ojačana i barikada koja se nalazi u neposrednoj blizini istočnog mosta preko Ibra. Na ove dve barikade više kamiona je istovarilo šljunak, tako da je prepreka na putu sada viša od dva metra.

Prilikom postavljanja te barikade na mostu preko Ibra oštećen je video-nadzor. Pripadnici Kosovske policije, koji su došli na ibarski most nakon što je ojačana barikada, povukli su se nešto kasnije, a jedno vozilo te službe ostalo je na severnoj strani Mitrovice.

Na južnoj strani mosta se, pored lokalne policije, nalaze i pripadnici Euleks policije. Srbi su balvanima blokirali put u mestu Zupče na magistralom putu Kosovska Mitrovica - Ribarići.

Na više lokacija na severu Kosova građani su spremni da u svakom trenutku, u slučaju pokušaja pokreta Kfora, teretnim vozilima blokiraju puteve kao što su učnili u mestu Sočanica kod Leposavića gde su blokirali jedinicu Kfora.