NIŠ - Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas u Nišu da će biti završene istrage povodom nekih ranijih afera u zdravstvu i da će to ministarstvo nastaviti rad na prevenciji korupcije.

"Neki kažu da ništa ne radimo, a završava se istraga povodom nabavke vakcina, nabavke sanitarnih automobila ili izgradnje nekih objekata i nabavke neke oprema", kazao je Stanković.

On je novinarima rekao da imenovanje savetnika koji će se baviti prevencijom korupcije na ključnim tačkama, kao što su veliki tenderi ili preskakanje realizacije lista čekanja, ne znači uvođenje policije u zdravstvo.

"Želimo da predupredimo neke stavri i situacije koje dovode do korupcije", kazao je Stanković.

Govoreći o dopunskom radu, Stanković je istakao da to pitanje mora sistemski da se uredi.

Ustanove su od dopunskog rada prihodovale 1,1 milijardu dinara u ovoj godini i to je dobra stvar, dodatno je zaradilo i osoblje, jer su to značajna sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema, naveo je Stanković i podsetio da zdravstvo ima duplo manji budzet u odnosu na 2007. godinu.

Prema njegovim rečima, mora se obezbediti u takvim uslovima da zdravstvene ustanove dodatno prihoduju i da jedan deo kapaciteta ustupe za ekonomsko poslovanje.

"O ovim pitanjima razgovarali smo sa zaštitnikom građana koji je kitikovao dopunski rad u Nišu", napomenuo je on.

Stanković je rekao da je "zahvaćen široki front problema u zdravstvu" i da postoji bojazan da bi moglo da dođe do zastoja na nekom od tih pitanja, "što bi moglo da proizvede utisak da smo mnogo obećavali, a malo uradili".