BEOGRAD - Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da je prihvatio kandidaturu za tu funkciju pošto je dobio garancije da će imati "odrešene ruke" da ispita sve što je u toj oblasti problematično - od malverzacija i korupcije, do lekarskih grešaka.

Stanković je Tanjugu rekao da pre odluke o rekonstrukciji vlade nije imao kontakta sa liderom G17 plus Mlađanom Dinkićem, a da je, na njegov poziv da pomogne budućoj vladi odgovorio potvrdno, uz uslov da ima odrešene ruke u vezi sa svim onim što je u toj oblasti problematično.

"Dinkić mi je rekao - radite onako kao što ste radili, časno, pošteno i nadamo se da će biti rezultata. Imajući u vidu stanje u zemlji, znao sam da će biti veoma teško. To je istovremeno i moja obaveza prema premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, da svojim radom opravdam poverenje koje mi je ukazao i u narednom periodu doprinesem uspehu vlade", rekao je ministar.

Stanković je objasnio kako je postao kadnidat G17 plus za ministra zdravlja i podsetio da ga je i 2005. godine, kao nestranačku ličnost, za ministra odbrane SCG predložila ta stranka.

"Tokom rada u Ministarstvu odbrane sarađivao sam sa Dinkićem, kao ministrom finasija. Ispoštovao je dogovor i dug vojske, koji je u to vreme iznosio pet milijardi i 700 miliona, skinuli smo na manje od milijardu dinara za nepunih 18 meseci, u to vreme povećali smo i plate pripadnicima vojske za 37 posto, iako nismo imali zakonsku osnovu, s obzirom da nismo bili kooptirani u Vladu Srbije", podsetio je Stanković.

ŠIŠIĆ Novi ministar zdravlja je dodao i da je Dinkić, kada ga je zamolio, pronašao 220.000 evra kako bi se ispunili zahtevi, platili troškovi suđenja i major Emir Šišić iz zatvora u Italiji prebacio u Srbiju, ali i bio vrlo kooperativan kada su se rasvetljavale afere "Satelit", "Pancir"...

Optužbe opozicije, tokom skupštinske rasprave o rekonstrukciji vlade, da je prijatelj haškog begunca Ratka Mladića i da ta činjenica može da ugrozi evropski put Srbije, ukoliko postane ministar, Stanković je odbacio, rekavši da je Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom iz aprila 2002. godine takvo "druženje" zabranjeno.

"Prijateljstvo sa Ratkom Mladićem i kasnija druženja, o kojima sam ja govorio, je nešto što ne bih poželeo nikome. Obdukovao sam mu kćerku i taj odnos, koji se stvorio među nama, kao i odnos koji imam sa porodicoma čiju sam decu, majke, očeve, najbliže... obdukovao, poštovao sam i poštujem do danas, a neko pokušava da naruši i da mu da političku konotaciju", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, ta politička konotacija "i pamet tih ljudi podrazumeva da oni uopšte ne poznaju odnose koji se uspostavljaju nakon takvih aktivnosti".

"Ja sam jedan od retkih, ako ne i jedini, koji je govorio o druženju sa Ratkom Mladićem u vreme kada su neki, koji se nisu odvajali od njega, kasnije o njemu govorili najgore. Prema tome, sa Ratkom Mladićem sam imao odnos koji se ticao odnosa čoveka koji je obdukovao njegovu ćerku i njegove stalne znatiželje da govorim o detaljima obdukcije. I ništa više", naglasio je ministar.

Stanković je, osvrnuvši se na primedbe pojedinih političara da će njegovim izborom za ministra biti ugrožen evropski put Srbije, rekao da "niko nije registrovao da su ambasadori Holandije, Francuske ili drugih država rekli da o tome nisu razgovarali".

"Nije mi jasno zašto nisu pitali njih, da li je to tačno, da li su imali primedbe na Stankovića kao kandidata za ministra zdravlja? Ja sam na to pitanje odgovarao dok sam bio ministar odbrane na svakoj konferenciji za štampu, a i pre toga sam rekao sve što sam imao da kažem", rekao je Stanković.