PREDUZEĆA u Srbiji užurbano se pripremaju za primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Svi poslodavci koji žele da svojim zaposlenima ostave mogućnost da predahnu uz cigaretu, moraju da obezbede sobe koje uspunjavaju posebne uslove. Ukoliko nemaju odgovarajuće prostorije, oni će morati da ulože novac u ugradnju odgovarajućeg ventilacionog sistema, ali i signalizacije koja će upozoravati kada ventilacija ne radi.

Zakonom koji je usvojen u aprilu, a čija primena počinje 11. novembra zabranjeno je pušenje u radnim prostrijama. Poslodavcima u većini delatnosti dozvoljeno je da odrede prostorije za pušače. Detaljno je propisano i kako bi trebalo da izgleda „soba za pušenje“. Pored toga što mora da ima ventilaciju, u njoj se ne sme obavljati nikakva delatnost, iznad ulaza mora stajati oznaka „prostorija za pušenje“ i upozorenje koliko osoba može da boravi u njoj istovremeno.

BEZ PUŠAČKIH SOBA
ZAKON navodi i oblasti u kojima zaposleni neće moći da zapale cigaretu čak ni u posebnim sobama. Pušenje je u potpunosti zabranjeno u radnim prostorijama državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvenim ustanovama, ustanovama za sport, brigu o deci, obrazovanje, socijalnu zaštitu.

- Sanitarna inspekcija našeg ministarstva vršiće nadzor svih mesta u kojima je zabranjeno pušenje, a i ostale inspekcije vršiće nadzor nad sprovođenjem ovog zakona prilikom obavljanja svojih dužnosti - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Veliki broj preduzeća u Srbiji već je zabranio pušenje na radnom mestu. Ostali kažu da će na vreme preduzeti sve mere koje nalaže zakon.

- Mi naše zaposlene u startu upozoravamo na negativan start stav koji imamo o pušenju - kažu u Robnim kućama „Beograd“. - Iako smo obezbedili prostorije za pušače, one se gotovo uopšte ne koriste. Zato zakon nama neće doneti ništa novo.

U „Poštama Srbije“ kažu da su preduzeli sve nepohodne mere kako bi do početka primene zakona obezbedili adekvatne prostorije za pušače. I u preduzeću „Zelenilo Beograd“ su spremni za primenu novih propisa, a nabavili su i nalepnice „zabranjeno pušenje“ koje će zalepiti u svim kancelarijama.