INSPEKTORI završavaju poslednje pripreme za kontrolu primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koja počinje 11 novembra. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je u četvrtak drakonske kazne za sve koji se ogluše o zakon i cigaretu zapale na poslu, u javnom prevozu, dvorištu bolnice, školi...

- Ako neko bude zapalio cigaretu na Medicinskom fakultetu, na primer, onda i dekan može da bude kažnjen i to ozbiljno - ilustrovao je Milosavljević odredbu zakona koja kaže da i odgovorni u ustanovama snose posledice za svaku zapaljenu cigaretu.

CENA - Ako bi se cena cigareta povećala dvostruko, značajnije bi se smanjio procenat pušača - smatra ministar zdravlja. - Kada bih se ja pitao, cigarete bi koštale tri puta više.

A kazne za ovaj prekršaj su od 5.000 dinara za onoga ko puši na nedozvoljenom mestu, pa do milion za pravno lice.

Inspektori će detaljno kontrolisati primenu, a Milosavljević očekuje da će se stupanjem na snagu ovog zakona smanjiti i broj pušača, kao i da će se pušači pridržavati budućih zabrana.

- Ako je mogla Turska, koja je prva na listi pušača, da zabrani potpuno pušenje svuda, ne vidim zbog čega Srbija ne bi mogla da napravi civilizacijski iskorak u primeni ovog zakona i vrlo brzo posle ovog dokumenta usvoji i zakon o potpunoj zabrani - smatra Milosavljević.

On je objasnio i da je broj pušača u Srbiji u proteklih nekoliko godina manji za oko sedam odsto u odnosu na pre desetak godina, kada su pušili svaki drugi muškarac, svaka treća žena i svako četvrto dete. Strategija Ministarstva zdravlja predviđa da se svake godine broj pušača smanji za jedan odsto. Trenutno, u duvanskom dimu uživa oko trećine odraslog stanovništva.