BRATA tražim duže od deset godina. Poslednji put viđen je u autobusu u Prištini, kojim je iz Devet Jugovića svakoga jutra putovao na posao. Do danas o njemu nemam vesti.

Ovako govori Snežana Zdravković, dok u ruci drži sliku brata Novice Markovića. On je samo jedan od oko 4.000 Srba nestalih u vihorima rata devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na KiM. Sa još desetak hiljada ljudi drugih nacionalnosti iz bivše Jugoslavije oni čine "grad" od 14.650 žitelja bez adrese ili bez groba.

Članovi njihovih porodica, prijatelji, predstavnici države i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, noseći ruže i fotografije najmilijih, okupili su se u ponedeljak u Tašmajdanskom parku u Beogradu, povodom Međunarodnog dana nestalih lica. Na tom mestu otkrivena je i spomen-ploča posvećena žrtvama i nestalima.

BELAĆEVAC
 ISKOPAVANjE grobnice u Belaćevcu kod Obilića, gde se pretpostavlja da su sahranjeni Srbi i nealbanci kidnapovani 1999. godine, počeće danas - najavilo je Udruženje kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu. Kako je na skupu u Gračanici rekao predstavnik ovog Udruženja Branislav Todorović "postoji informacija da je u toj grobnici živo zakopano 26 ljudi, od toga devetoro rudara". (D. Z.)

- Nismo zadovoljni brzinom rada institucija koje se bave sudbinom nestalih i ostvarivanjem prava njihovih porodica, kao i procesuiranjem zločina nad Srbima i ostalim narodima u regionu - kaže - kaže Olgica Božanić, predsedavajuća Koordinaciji srpskih udruženja nestalih.

Predsednik vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović izneo je podatak da je u centralnoj Srbiji obavljeno 1.425 ekshumacija, pri čemu je identifikovano više od 1.100 osoba. Podaci Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pokazuju da je najviše osoba nestalo od 1992. do 1995. godine u sukobima u BiH - 10.419. U Hrvatskoj se i danas 3.392 osobe vode kao nestale, dok je tamni bilanas rata na KiM 1.839 lica.

- Nerešen problem nestalih osoba ozbiljna je prepreka na putu ka pomirenju i saradnji u regionu - napominje šef regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Pol-Anri Arni.

I potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić pozvao je nadležne u regionu da efikasnije rešavaju sudbine nestalih, jer će, u suprotnom, "zemlje zapadnog Balkana biti daleko od Evrope".


TADIĆ: USLOV ZA POMIRENjE

PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić pozvao je države regiona da učine sve da bi se rasvetlila sudbina nestalih. U razgovoru sa predstavnicima Regionalne konferencije udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije konstatovano je da od rešavanja sudbine nestalih zavisi proces pomirenja i uspostavljanje boljih odnosa zemalja. Tadić je rekao da će Srbija učiniti sve da bi se utvrdila sudbina nestalih Srba i Albanaca na KiM i ukazala pomoć njihovim porodicama.