ODBEGLI crnorečki monasi obeležili su svoju manastirsku slavu Petrovdan, ali ne u svojoj dojučerašnjoj svetinji, već u manastiru Šišatovac, gde se, kako kažu, nalazi „njihov jedini duhovni otac“ - umirovljeni vladika Artemije.

Ovaj episkop pred više od 200 vernika služio je u ponedeljak prazničnu liturgiju u svetinji koja mu je pre više od mesec dana i zvanično, odlukom Sinoda SPC, postala novi dom.

Rezanjem slavskog kolača, posle liturgije i pričešća vernika, otpočela je svetkovina, koja je okupila i ostale monahe, odbegle iz manastira Eparhije raško-prizrenske.

- Pošto nam je izrečena kazna zabrane sveštenosluženja, koju želimo da ispoštujemo i ostanemo u poslušanju nadležnom eparhijskom episkopu, danas smo bili u Šišatovcu - kaže jeromonah Naum, donedavno iz manastira Crna Reka.

- Podsetimo, monaštvo je iz kosovsko-metohijskih manastira počelo da odlazi početkom juna, a iz pojedinih svetinja (Crna Reka, Sveti Arhangeli), otišla su gotovo cela bratstva. Iako je u vrhu SPC nedavno bilo najava da su se neki od monaha pokajali i izrazili želju da se vrate, odbegli monasi tvrde da se niko od njih ne vraća u Eparhiju raško-prizrensku i da ostaju „verna čeda vladike Artemija, ma gde on bio“.

Najveći broj od oko 70 monaha i iskušenika, koliko ih je bez kanonskog otpusta nadležnog episkopa otišlo sa KiM, nastanili su se u etnoselu Loznica kod Čačka i u Ljuljacima kod Kragujevca.


TRADICIJA

PETROVDAN je skromno obeležen i u manastiru Crna Reka, koji, uz novog igumana Jovana, ima osam monaha i iskušenika. Žitelji okolnih sela ipak tvrde da je posećenost vernika znatno manja nego prethodnih godina. Vladika Artemije je, inače, 13 godina bio iguman ovog manastira.