ŠIŠATOVAC - Penzionisani episkop raško-prizrenski Artemije stigao je u subotu oko deset časova u manastir Šišatovac u kojem će, po odluci Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ubuduće boraviti. Prethodne večeri, u nekoliko kombija, u manastir su dovezene njegove i stvari četvorice monaha koji će, takođe po odobrenju Sinoda, biti s njim i činiti novo bratstvo jednog od najstarijih fruškogorskih manastira, nastalog 1520. godine.

Vladika Artemije je u Šišatovac došao zajedno sa episkom sremskim Vasilijem, u čijoj nadležnosti je i taj manastir, da bi usledio tročasovni razgovor i potpisivanje nekoliko dokumenata kojima je, kako se pretpostavlja, regulisan Artemijev status u samom manastiru.

Ni pre, ni posle razgovora, episkop Vasilije nije želeo da da bilo kakvu izjavu, a takav stav je, poštujući hijerarhiju, zauzeo i vladika Artemije. On je, inače, smešten u prizemlju novog konaka, sazidanog pre dve godine, čija unutrašnjost još nije sasvim završena.

Početku razgovora dvojice episkopa prisustvovao je i monah Andrej, dosadašnji iguman manastira Šišatovac, koji, od subote, više ne obavlja tu dužnost. Na njegovo mesto postavljen je jeromonah Varsanufije, jedan od monaha iz pratnje vladike Artemija.

Novi iguman Šišatovca je, za „Novosti“, potvrdio da će episkop Artemije prvu liturgiju služiti već u nedelju, od 9.00, u manastirskoj crkvi. Za to već vlada veliko interesovanje, a nezvanično se najavljuje i dolazak monaha iz manastira Crna Reka, kao i nekoliko autobusa vernika sa Kosova i Metohije i drugih delova Srbije.

U samom Šišatovcu, fruškogorskom mestu sa jedva 300 duša, Artemijev dolazak u manastir naišao je na nepodeljeno odobravanje. Očekuje se brza obnova manastira, ali i samog mesta.

- Radiće se na svemu tome - kratko je prokomentarisao novi starešina Šišatovca, jeromonah Varsanufije, najavivši da će episkop Artemije u ponedeljak 28. juna, na Vidovdan, liturgiju služiti u manastiru Ravanica u Vrdniku.

ISTORIJA

MANASTIR Šišatovac poznat je po tome što su u njemu svojevremeno počivale mošti svetog srpskog despota Stefana Štiljanovića. Uz to, 1742. godine, Vuk Isakovič, koji je i glavni junak romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog, podigao je, kasnije nažalost porušeni, četvorospratni zvonik manastirske crkve.