RAZREŠENI episkop raško-prizrenski Artemije ubuduće će boraviti u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori, na području Sremske eparhije, odlučio je u petak Sinod SPC. Na dvodnevnoj sednici održanoj u Patrijaršijskom dvoru, dugo se raspravljalo o mestu i uslovima u kojima će Bogu služiti razrešeni i umirovljeni episkop Artemije.
Iako je u opciji bilo nekoliko fruškogorskih manastira, Šišatovac se nametnuo kao najprikladnije rešenje, jer, kako iz vrha SPC saznajemo, ima malobrojno monaštvo - igumana, oca Andreja i jednog iskušenika.
- Dobrodošli su svi koji dolaze sa blagoslovom crkve - bile su u petak prve reakcije pojedinih monaha na Fruškoj gori. - Ako su se tako saglasili vladika Vasilije, episkop Artemije i Sinod, mi smo tu da budemo u poslušnosti. Priklanjamo glavu svakoj odluci Sinoda.
Inače, manastir Šišatovac podigli su 1520. godine monasi, koji su pred najezdom Turaka izbegli iz Žiče. Ova svetinja u 19. veku bila je stecište srpske inteligencije, a u njoj su svoja dela stvarali Vuk Karadžić, Lukijan Mušicki, Njegoš. Kao najveći ktitor upamćen je Stevan Štiljanović, potonji svetitelj, čije bi mošti iz beogradske Saborne crkve uskoro trebalo da budu prenete - vraćene u Šišatovac. Monaštvo sa Fruške gore veruje da bi tome upravo mnogo mogao da doprinese dolazak vladike Artemija:
- Kada je episkop Artemije u Crnoj Reci i na celom KiM mogao u najtežim vremenima da načini značajan rukosad monaha, nadamo se da će i Šišatovac sa njim „oživeti“ i osnovati brojnije bratstvo.
Vladika Artemije je, kako saznajemo, odlazak u Šišatovac uslovio zahtevom da mu se dodeli auto i da sa sobom povede četiri monaha, a njegova duhovna bratija sa Fruške gore poručuje da ako Sinod i vladike misle da i za ostale monahe i monahinje, Artemijevu duhovnu decu (koji bi, kako je najavljeno, krenuli za njim) ima mesta u fruškogorskim manastirima, pozdravljamo to.
Posle obnove i dogradnje manastirskog konaka, Šišatovac ima sve potencijale da ponudi smeštaj monaštvu koje bi, eventualno, došlo. Kako „Novosti“ saznaju, monahinje koje su na svoj zahtev dobile kanonski otpust iz manastira Končul i Gorioč verovatno će se pridružiti sestrinstvu manastira Petkovica, metohu Šišatovca. Deo monaštva iz Gračanice, pak, nastanio bi se uz vladiku Artemija, a govori se o ukupnoj brojci od oko 40 monaha i monahinja.
Prema poslednjim najavama, Artemije bi mogao već u subotu da započne selidbu, a upućeni kažu da će u novim prostorijama najviše mesta zapremati njegova velika biblioteka, sačinjena mahom od teološke literature.
Sinod SPC pre dva dana, podsetimo, odlučio je da mitropolit Amfilohije bude novi administrator Eparhije raško-prizrenske, umesto umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija, koji je tu dužnost obavljao od 13. februara ove godine, posle odluke o privremenom razrešenju vladike Artemija.
Po crkvenim kanonima, administrator, kao privremeno rešenje do izbora eparhijskog episkopa, nema pravo da donosi nikakve odluke niti da vrši smene u eparhiji ili da započinje bitnije crkvene poslove koje se tiču eparhije.

PLATA ILI PENZIJA
MEĐU zahtevaima koje je Artemije postavio patrijarhu Irineju i Sinodu SPC jeste i redovna plata, koju bi mesečno primao od Patrijaršije. Inače, vladika Artemije, samo u crkvenom smislu je umirovljen, ali za državu Srbiju on još nije penzioner. Iako mu je redovno, po najvišoj osnovici uplaćivano socijalno i penziono osiguranje, on nije samostalno podneo zahtev za penziju (kao patrijath Pavle, na primer), pa SPC mora da mu reguliše primanje mesečne „prinadležnosti“ - plate.

U NEDELJU U GRAČANICI
Mitropolit Amfilohije, inače je čuvar trona Pećke patrijaršije, jer je ovo vekovno sedište SPC uvek bilo pod jurisdikcijom Mitropolije crnogorsko-primorske.
Prvo obraćanje novog administratora mitropolita Amfilohija, monaštvu i vernicima očekuje se već u nedelju, na liturgiji koju bi, kako je najavljeno, mitropolit Amfilohije trebalo da služi u Gračanici.