Posle akcije kidanja kablova i uklanjanja antena mobilnih operatera u petak, kada je oko 20.000 Srba iz centralnog dela pokrajine ostalo bez mobilne telefonije, od subote ujutru bez ovog vida komunikacije je i oko 40.000 Srba iz Kosovskog Pomoravlja.
Radnici takozvane Regulatorne agencije za telekomunikacije, uz podršku specijalnih snaga Kosovske policije, nastavili su i u subotu sa demoliranjem predajnika srpskih mobilnih operatera Telekoma i Telenora u opštinama Kosovska Kamenica i Štrpce, čime su Srbi južno od Ibra u potpunosti ostali bez telefonskih signala. Pored predajnika mobilne telefonije, u ovom delu pokrajine isključena je i fiksna telefonija, a u Štrpcu je demoliran i predajnik regionalne televizije Herc, koji emituje program na srpskom jeziku za oko 12.000 Srba na ovom području.
- U subotu ujutru oko šest sati jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije i radnici takozvanog kosovskog ministarstva za telekomunikacije uklonili su predajnike za mobilnu telefoniju stacionirane na Šari - potvrđuje za „Novosti“ Zvonko Mihajlović, predsednik srpske opštine Štrpce.
Naglašavajući da su prekidom telekomunikacionih veza Srbi iz ove najjužnije i najudaljenije srpske enklave u dodatnoj izolaciji, predsednik Štrpca ističe da je potez kosovskih vlasti usmeren na dalje etničko čišćenje Srba. Istog mišljenja su i predstavnici Srba iz centralnog dela pokrajine, koji ističu da se u uslovima bez slobode kretanja, a sada i mogućnosti komunikacije, osećaju ugroženo i obespravljen. Prekid mobilne telefonije dodatno je ugrozio žitelje Kosovskog Pomoravlja, gde u jednom delu fiksna telefonija ne funkcioniše već duže vreme.
- Prekidom svake komunikacije između srpskih sredina privremene kosovske institucije stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabruju povratnike i pokreću nov talas iseljavanja, zbog čega smo zahtevali od Euleksa da zaustavi ovu nelegalnu akciju - ističe Goran Bogdanović, ministar za KiM. - Ovim vandalskim činom ugroženi su životi ljudi, jer su u blokadi i službe hitne medicinske pomoći u sredinama južno od Ibra.
Ministar Bogdanović u izjavi „Novostima“ ističe da je pozadina isključenja političke prirode, kako bi se izvršio pritisak na srpsku zajednicu da se integriše u nelegalne kosovske institucije.

OPASNE NAMERE
PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je da isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera na Kosovu i Metohiji predstavljaju iskaz opasnih namera prištinskih vlasti.
- Smatram da je taj akt još jedan u nizu unilateralnih akata koji ne doprinose stabilnosti i predstavljaju sasvim jasno iskaz opasnih namera prištinskih vlasti, koje mogu dugoročno destabilizovati situaciju na Kosovu i Metohiji - upozorio je Tadić.

RAZGOVORI U TOKU
PORTPAROL misije Evropske unije za vladavinu prava u pokrajini (Euleks) Irina Gudeljević izjavila da su u toku razgovori šefa Euleksa Iva de Kermabona i predstavnika privremenih kosmetskih institucija povodom uklanjanja predajnika mobilne telefonije. Nije, međutim, želela da precizira s kojim institucijama razgovara De Kermabon, ali je rekla da pretpostavlja da će tokom naredne sedmice Euleks zauzeti zvaničan stav.

KRŠENJE SPORAZUMA SA UNMIKOM
DOK privremene kosovske institucije ističu da srpski operateri rade neovlašćeno, iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju podsećaju da oni rade po dozvolama dobijenim pre 1999. godine, ali i na osnovu sporazuma postignutih sa Unmikom, tako da albanske vlasti zapravo krše sve sporazume sa međunarodnom zejednicom.

OŠTEĆEN PREDAJNIK IPKO TELEFONIJE
NEPOZNATE osobe podmetnule su u subotu rano ujutro eksplozivnu napravu ispod predajnika IPKO mobilne telefonije u selu Rudare u opštini Zvečan, izjavio je direktor regionalne Kosovske policijske službe Ergin Medić. On je rekao da je od posledica detonacije oštećena antena i predajnik delimično uništen, a reč je o mreži mobilne telefonije 049 koju uglavnom koriste Albanci.