TAKOVO je mesto sa koga iznova treba apelovati na mir, na saradnju i zajedničko građenje budućnosti. Ovo je mesto gde se ne treba okretati prošlosti, već budućnosti u kojoj će umesto stradanja gospodariti život, umesto smrti biti rađanje, umesto borbe i krvoprolića - stvaralaštvo.
Ovako je u petak u Takovu zamenik premijera Ivica Dačić, u ime Vlade Srbije, pozdravio na stotine okupljenih, koji su došli da sa čelnicima opštine Gornji Milanovac, inostranim delegacijama, predstavnicima opština i gradova, obeleže 195 godina od početka Drugog srpskog ustanka.
- Savremena Srbija opredeljena je da živi u miru, saradnji i prijateljskim odnosima sa susednim i drugim evropskim narodima i državama, kao i da istrajno gradi demokratsku, pravnu državu, utemeljenu na poštovanju zakona - poručio je Dačić.
Prvi potpredsednik Vlade položio je venac na znamenito mesto - "Takovski grm", a to su učinili i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, predstavnici Ministarstva odbrane i druge delegacije.
Predsednica Skupštine otkrila je spomenik kraljici Dragi Obrenović u gradskom parku.

ULICA I ŠKOLA
MINISTAR za infrastrukturu Milutin Mrkonjić otvorio je obnovljenu Ulicu Vuka Karadžića u Milanovcu, dok je ministar prosvete predao na korišćenje renoviranu gimnaziju "Takovski ustanak". Svečanostima u Gornjem Milanovcu prisustvovala je i ministarka za NIP Verica Kalanović.