PODRUČJE centralnog Kosova u petak ujutro ostalo je bez signala mobilne telefonije Telekoma Srbija i Telenora, posle akcije skidanje antena i presecanja kablova, koje su izveli radnici Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije! Iz VIP mreže su saopštili da je njihova oprema, zasad, u funkciji.
Antene i predajnici su skinuti za baznih stanica u Badovcu kod Gračanice, Gušterici kod Lipljana i Babinom Mostu kod Obilića. Sa ovih stanica "pokrivan" je čitav prostor centralnog Kosova, pa je bez signala mobilne telefonije ostalo oko 40.000 Srba! Akcija je nastavljena u Kosovskom pomoravlju. U petak je svuda bilo otežano i uspostavljanje veze u fiksnoj telefoniji.
- Oko pedesetak pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije i radnika, oko sedam časova, upali su u dvorište naše crkve, a akcija je trajala oko sat. Presekli su kablove, a kompletnu opremu i repetitore utovarili u vozila i odneli - izjavio je za "Novosti", otac Zvonko Kojić, sveštenik crkve u selu Vrbovcu.
- Rekli su mi da je nalog stigao iz Prištine.
Direktor Regulativne uprave Ekrem Hodža potvrdio je da su njihovi službenici uklonili 14 baznih stanica i zapretio da će uraditi isto ukoliko oprema bude opet montirana. On poručuje da je rad kompanija za mobilnu telefoniju iz Srbije na teritoriji Kosova ilegalan, jer nemaju dozvole uprave, niti plaćaju porez.
Zaposleni u Domu zdravlja u Gračanici upozorili su da su ovim "antihumanim i anticivilizacijskim aktom" ugroženi životi.
- U slučaju eventualnih medicinskih komplikacija ili smrtnog ishoda pacijenata, kojima se ne može pružiti adekvatna pomoć zbog prekida komunikacija, odgovornost će snositi oni koji su izazvali ili direktno doprineli postojećoj situaciji - poručuju iz DZ Gračanica. - Služba hitne medicinske pomoći je u potpunoj blokadi i do sada nijedan telefonski poziv nije primljen, iako dnevno imamo oko 50 intervencija i pregleda.
Ekipe su ostale bez veze sa matičnom ambulantom i sa Urgentnim centrom "Simonida" u Gračanici. Prekinuta je i svaka komunikacija sa KBC Gračanica.

CVETKOVIĆ: ATMOSFERA STRAHA
PRITISCI ekstremista na povratnike, kao i ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije od strane privremenih vlasti u pokrajini, stvaraju nove napetosti i atmosferu nesigurnosti i straha među Srbima na KiM. Prekidanje veza srpskih sredina u pokrajini sa svetom predstavlja pokušaj nove izolacije kosovskih Srba - poručio je premijer Mirko Cvetković.
Vlada insistira da mirovne misije UN, Unmik i Euleks preduzmu hitne mere na sprečavanju incidenata i doprinesu uspostavljanju trajnog mira na području južne srpske pokrajine.