ŠTA ako dobijem premiju na lotu? Sa ovom strašnom nadom svakog utorka i petka suočava se oko milion i po Srba, revnosnih igrača na sreću.
Amerikanac Vilijam Post za godinu dana je, ako je verovati „Benkrejtu“, uspeo da proćerda čak 16,2 miliona dolara osvojena na pensilvanijskoj lutriji i da zaglibi u dug od milion dolara. Sudio se sa devojkom, koja je uspela da uzme deo novca, i sa bratom, koji je čak unajmio plaćenog ubicu da ga se reši. Familija ga je nagovorila da uloži u posao sa kolima i u restoran, zbog čega je bankrotirao. Danas ima 65 godina, živi od 450 dolara socijalne pomoći mesečno i uredno skuplja sve kupone koji obezbeđuju popust na hranu.
Neko od ovih iskušenja moglo bi se naći i pred srpskim loto dobitnikom. Ko dobije „sedmicu“ vrednu oko četiri miliona evra, postaće vlasnik najmanje 3,2 miliona evra, kad se državi namiri porez. Najverovatnije prvi put u životu. Da ne bi brzo ostao bez ičega, stručnjaci preporučuju nekoliko pametnih načina za ulaganje - nekretnine, akcije, obveznice stare devizne štednje.

KVADRATI

U „KINGS Sturdžu“, poznatoj konsultantskoj kući za nekretnine, kažu da je poslovni prostor dobar način da se uloženi novac povrati. Prvo pravilo je da pored svog kapitala, investitor isto toliko novca pozajmi od banke. Kancelarije će iznajmiti, a od rente otplaćivati ratu i lagodno živeti.
- Kod nas svi gledaju da ulože u nekretnine, da žive od kirije i da ništa ne rade. To je san većine u Srbiji - kaže Nebojša Nešanović, savetnik u „Kings Strudžu“. - Banke sada oduzimaju dosta nekretnina. Kada se ponovo prodaju odobrava se dobar popust. Treba kupiti takvu nekretninu. Ako se zaduži kod banke, imaće oko sedam do osam miliona evra, a kada isplati kredit osteće mu čitava zgrada. Od tog novca može da kupi od 3.000 do 3.500 poslovnih kvadrata na dobroj lokaciji u Beogradu. Mesečno bi imao oko 50.000 evra rente.
Poslovni kvadrati donose veću zaradu. Iako postoji rizik da ih je teže izdati, Nešanović kaže da ponuda u Srbiji nije prevelika. Već dve godine se ne grade nove zgrade. Cene su skoro na minimumu i pravi je trenutak za kupovinu. Stambeni kvadrati donose manje novca od kirije i kapitalna dobit nije izvesna.

OBVEZNICE

EKONOMISTI su po pravilu obazriviji. Oni srećnog dobitnika savetuju da toliki novac uloži u sigurno. Bez obzira što će i zarada biti manja.
- Najsigurnija stvar su državne obeeznice stare devizne štednje - kaže ekonomista Goran Nikolić. - Prinos jeste mali, u proseku četiri do pet odsto, ali tu nema rizika. Mogao bi i da ih oroči u banci.
Nema te banke koja našeg milionera ne bi dočekala širom otvorenih vrata. Ko zna, možda bi mu ponudili specijalne aranžmane. Ono što sada važi za sve štediše je kamata od 5,5 do 8,5 odsto za sredstva oročena na godinu dana. Ukoliko shvati da mu ovaj tempo zarade nije dovoljno brz, može da ih razroči bez plaćanja penala.

BERZA

SA 3,2 miliona evra u džepu, „loto milioner“ bi skoro mogao da otkupi čitavu beogradsku berzu. Među tolikim firmama negde bi na kraju i profitirao. Šalu na stranu, brokeri ulaganje u akcije savetuju ljudima koji su spremni da čekaju zaradu.
- Sigurna je investicija u štedne zapise i obveznice stare devizne štednje - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteze“. - Naša berza je i dalje na relativno niskom nivou. Trebalo bi da kupi neke od akcija kojima se najviše trguje. Može da zaradi duplo, ali može da završi i u minusu. U svakom slučaju, na dugi rok, one daju prinos veći nego štednja u banci.

PREDUZEĆA

SUMA od 3,2 miliona evra je dovoljna da se dobitnik sa punim pravom pojavi na aukciji za neko društveno preduzeće. Pod uslovom da nije pod istragom ili da nije osuđivan. Problem je što su najbolje srpske firme već rasprodate. U ponudi su ostala preduzeća koja do sada mnogi drugi nisu hteli.
Primera radi, najskuplja prodata firma u poslednje vreme bila je „Hercegovina“ iz Ravnog Topolovca. Prodata je za 120 miliona dinara. Nekoliko nedelja ranije Televizija Smederovo je dostigla cenu od 42 miliona dinara, mada sa tim kupcem na kraju nije sklopljen ugovor. Zanimljiva je i imovina Prve srpske fabrike šećera. Doduše, procenjena je na čak 118 miliona evra, pa za ovu transakciju ne bi imao dovoljno novca.

ŠTA JE JOŠ MOGUĆE
Sa toliko novca srećni dobitnik zaista ima neverovatan izbor. Može da kupi apartmane na moru, planini, selu. Da otvori restoran ili bar na plaži. Pokrene posao na drugom kontinentu, poveri novac investicionom fondu na Gibraltaru. S druge strane, može i da uplati najskuplji mogući turistički aranžman, obiđe ceo svet, časti sve koje zna i posle dugog godišnjeg odmora vrati se na stari posao. U istu kancelariju, u nešto boljem odelu, ali tada već praznih džepova.

NAŠI MILIONERI PAMETNIJI
SVETSKI mediji su puni primera kratkoročnih milionera, koji su svoje dobitke izgubili za kratko vreme. Mi sudbinu naših dobitnika ne znamo. Od 2003. godine zakon im garantuje zaštitu identiteta. U Državnoj lutriji Srbije kažu da jedino ako hoće sami, mogu da izađu pred javnost. U Srbiji, međutim, to niko nije uradio godinama.
S druge strane, pre nekoliko godina Državna lutrija je sa medija podelila nekoliko srećnih priča. Jedan je kupio stan u Beogradu, a ostatak do 1,45 miliona evra - poklonio ćerki.
Dobitnik sa Novog Beograda je najavio da će najpre platiti kiriju. Kupio je nove patike kod Kineza, a na kraju stan na Zvezdari. Jedan Pančevac, koji je bio poslednji dobitnik u 2008. godini, radnicima Lutrije je najavio da će kupiti celu stambenu zgradu. Pominje se i dobitnik koji je kupio preduzeće u privatizaciji.

DOBITNICI OD 2005. DO DANAS
OD 2005. godine do danas sedmicu je pogodilo 44 igrača. Poslednja je izvučena 30. oktobra 2009. godine. Sledećeg srećnika očekuje najveći dobitak od oko 4,1 milion evra. Po visini dobitka sledi prvi dobitnik 2005. godine - 321 milion dinara. Treći je srećnik čija je kombinacija izvučena 1. januara prošle godine - 258 miliona dinara.