TAČAN datum početka izdavanja novih saobraćajnih dozvola i registarskih tablica u Srbiji još se ne zna. U MUP Srbije najavljuju da bi zamena starih oznaka i dozvola mogla da počne od jula, ali da je prvo neophodno da se usvoje određeni podzakonski akti.
Donošenje ovih propisa, čija je izrada u toku, očekuje se najranije za tri meseca. U ovom trenutku ne može se reći ni koja će biti cena za nove tablice. Ono što je sigurno jeste da će zamena trajati godinu dana, tokom redovnog produženja registracije vozila.
Nove registarske tablice biće izrađene po evropskim standardima. Na levoj strani biće plavo polje sa oznakom države Srbije (SRB), a biće ostavljen prostor i za oznaku EU, kada Srbija postane članica Evropske unije. Na tablici, kako je planirano, biće crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja.
Registarska oznaka biće ispisana i latinicom, velikim slovima pored plavog polja. Umesto kombinacije od četiri do šest brojeva, nove oznake imaće tri ili četiri cifre i kombinaciju slova. U kombinaciju ulaze sva srpska latinična slova, kao i slova Nj, Dž i Y.
Predviđeno je da se uvede i 18 novih registarskih oznaka za gradove u Srbiji, tako da će ih ukupno biti 59. Pored postojećih, na tablicama će se naći i oznake Aleksinca (AL), Bačke Palanke (BP), Bačke Topole (BT), Bečeja (BČ), Velike Plane (VP), Vrbasa (VB), Inđije (IN), Kovina (KO), Kanjiže (KA), Knjaževca (KŽ), Negotina (NG), Prijepolja (PP), Petrovca na Mlavi (PT), Svilajnca (SV), Smederevske Palanke (SP), Stare Pazove (ST), Ćuprije (ĆU) i Šida (ŠI).

SAOBRAĆAJNA
NOVA saobraćajna dozvola biće biometrijski dokument, savremenog dizajna, poput kreditne kartice, dimenzija 54 sa 86,5 milimetara. Podaci će biti ispisani na srpskom i engleskom, moći će da se automatski očitavaju i imaće više zaštitnih elemenata. Novina je da će građani Srbije prilikom svake registracije dobijati i registracionu nalepnicu, koja mora da bude zalepljena na vetrobransko staklo.

ŠTA JE SVE POTREBNO ZA REGISTRACIJU VOZILA
* Popunjen zahtev, takozvani registracioni list,
sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila (ne stariji od 30 dana)
* Dokaz o istovetnosti (važeća lična karta ili rešenje Agencije za privredne registre)
* Uplata poreza na upotrebu automobila (zavisi od kubikaže vozila i kreće se od 850 dinara do 155.000 dinara)
* Uplata obaveznog osiguranja vozila
* Uplata R.A.T. u iznosu od 1.310 dinara
* Uplata naknade za korišćenje puteva
* Uplata naknade za zagađenje životne sredine
* Uplata komunalne i opštinske takse, ako su takve propisane.