BEOGRAD - U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
U Beogradu će u okviru obeležavanja ovog značajnog datuma u Sigurnoj kući biti otvoreno obdanište za decu korisnika te institucije. Autonomni ženski centar u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizovao je da na papirnim kesama za pakovanje hleba i peciva pekarske industrije "Fidelinka" bude odštampan slogan "Mnogim ženama je nasilje svakodnevni hleb SOS 011/2645-328".
Hleb pakovan u vrećice sa sloganom naći će se u prodajnim objektima kompanija "Idea", "Merkator", "Roda market", "Tus", "Valdi", kao i u velikom broju samostalnih trgovinskih radnji širom Srbije.
Odbor Skupštine Srbije za ravnopravnost polova održaće posebnu sednicu gde će poslanicima o fenomenu nasilja nad ženama govoriti i državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić i zamenica zaštitnika građana Zorica Mršević.
U Srbiji je u prvih osam meseci ove godine, prema podacima MUP-a, ubijeno 26 žena, od kojih je 14 tragično nastradalo od ruku onih koji su im bili bliski.
Sigurna kuća u glavnom gradu je ove godine primila mnogobrojne poziva žena koje su na neki način prijavile ili htele da prijave nasilje koje doživljavaju na raznim mestima, kazala je Tanjugu koordinator Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.
"Imamo stalno izjave žena koje kažu da ne bi trpele nasilje toliko godina da su znale da postoji Sigurna kuća", istakla je Stanojevićeva.
U Srbiji su zakoni menjani i nasilje u porodici je krivično delo, takva situacija daje ženi neku sigurnost i mogućnost da nasilnika prijavi, rekla je ona i dodala da je primetno da su žene sada svesnije da se situacija nasilja neće promeniti i spremne su da da iz nje odu.
Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, a na taj dan Ujedinjene nacije, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja nad ženama.