BEOGRAD - Svakih deset dana u Srbiji bude ubijena jedna žena a počinioci tih zločina su njihovi sadašnji ili bivši partneri, upozorila je danas Mirjana Mirosavljević iz ženskog fonda "Rekonstrukcija", najavljujući kampanju "Nijedna žena manje, nijedna mrtva više" povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Kampanja koju organizuju Autonomni ženski centar, Mreža "Žene protiv nasilja", Putujući feministički karavan i ženski fond "Rekonstrukcija", simbolično će početi sutra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završiće se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.
Cilj kampanje je skretanje pažnje na ubistvo žena kao posledicu nasilja u partnerskim odnosima.
Zoe Gudović iz "Putujućeg feminističkog karavana" kazala je da ove godine kampanja podseća na žene koje su u prethodnoj godini ubijene na najbrutalnije načine, o čemu se, kako je rekla, malo zna.
"Krajnji ishod trpljenja dugogodišnjeg nasilja je ubistvo", upozorila je Gudović i dodala da društvo ne sme da ne reaguje kada je u pitanju nasilje prema ženama.
Suzana Antić - Ristić iz Odbora za ljudska prava u Vranju i SOS telefona za pomoć ženama i deci žrtvama nasilja, rekla je da je prethodne godine na jugu Srbije ubijeno pet žena i dva deteta.
Ona je navela da je od 2002. godine, od kada je SOS servis počeo sa radom, primljeno više od 2.500 poziva žena žrtava nasilja.
Antić - Ristić je kazala da je SOS telefon jedina vrsta pomoći ženama sa juga Srbije i navela da državne institucije tog regiona ne čine ništa kako bi ovo pitanje bilo rešeno.
"Od marta do decembra prošle godine izgubili smo pet žena, a niko nije odgovarao za to", istakla je ona i dodala da su žrtve brutalno ubijene pištoljima i kuhinjskim noževima.
Danica Jovanović iz servisa SOS telefon na romskom i drugim jezicima manjina, iz Novog Bečeja, kazala je da svaka druga žena sa ove teritorije doživi neki oblik nasilja, dok svaka treća bude seksualno zlostavljana.
Ona je navela da 98 odsto žena trpi višegodišnje nasilje i ne pronalazi način da se iz te situacije izvuče, dok je muškarac nasilnik u 90 odsto slučajeva.
Ona je apelovala da se prema ženama romske nacionalnosti i drugih manjinskih grupa ukaže poštovanje, "bez obzira što smo različite".
Koordinatorka mreže "Žene protiv nasilja" Saša Pokrajac predstavila je veb sajt ove organizacije, za sve žene žrtve nasilja - www.ženeprotivnasilja.net.
Ona je istakla da je sprečavanje nasilja nad ženama državno pitanje, pitanje svih nas na koje moramo da reagujemo i istakla da država mora da preuzme odgovornost za svako ubistvo žena.
Pokrajac je kazala da je cilj kampanje eliminacija svih oblika nasilja nad ženama, buđenje solidarnosti među njima, ali i vršenje pritiska na državu da implementira postojeće zakone i efikasno ih primeni kako bi ovaj vid nasilja bio sprečen.