POKOJNI patrijarh Pavle biće sahranjen u četvrtak u 13 časova na groblju u manastiru Rakovica. Činu pogreba prethodiće sveta zaupokojena liturgija u beogradskoj Sabornoj crkvi i opelo u Hramu svetog Save na Vračaru. Njegovu svetost poslednji put u pogrebnoj povorci ispratiće crkveni arhijereji, sveštenstvo, vernici i veliki broj gostiju iz Srbije i inostranstva.
Ovo je zaključak sa prve sednice odbora za organizaciju sahrane patrijarha Pavla, koja je održana u ponedeljak u beogradskom Patrijaršijskom dvoru. Plan i satnicu ceremonije ukopa posmrtnih ostataka poglavara SPC predstavnicima medija saopštio je u ponedeljak episkop bački Irinej (Bulović), uz napomenu da će konkretna trasa sprovoda i svi ostali detalji biti poznati u utorak. Prema njegovim rečima, ostalo je da se usaglase pitanja saobraćaja, bezbednosti i konkretne organizacije kretanja povorke.
- Ceremonija sahrane upokojenog patrijarha srpskog počeće u četvrtak u 7.30 služenjem zaupokojene svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi - objasnio je vladika Irinej, koji je kao član Sinoda zadužen za kontakt sa medijima. - Odmah posle službe biće organizovana pratnja upokojenog patrijarha. Pogrebna povorka u kojoj će, kako se očekuje, biti izuzetno veliki broj vernika, gostiju iz celog hrišćanskog sveta i predstavnika ostalih verskih zajednica, krenuće centralnim grdaskim ulicama ka Hramu svetog Save.
Pogrebna povorka zadržavaće se na nekoliko mesta radi čitanja određenih molitvi za pokoj duše pokojnog poglavara SPC. Prema rečima vladike bačkog, očekuje se da kolona od Saborne crkve do svetosavskog hrama stigne posle sat vremena. Opelo patrijarhu Pavlu zakazano je za 11 časova na Vračaru.
- Zasada nije definitivno rešeno da li će čin opela biti održan u unutrašnjosti Hrama ili na vračarskom platou - ukazao je vladika. - To će zavisiti od broja okupljenih vernika i drugih okolnosti, što će sve biti blagovremeno objavljeno. Nesporno je, ipak, da je ova svetinja najbolje mesto za opelo upokojenom patrijarhu, jer je to centralni hram naše crkve, koji je zbog svog kapaciteta najpogodniji.
Izvesno je da će opelo na Vračaru trajati oko jedan čas, posle čega će telo poglavara SPC biti dopremljeno u manastir Rakovicu, na čijem groblju će u 13 časova biti sahranjen.
Prema rečima bačkog episkopa, ukop u manastiru u predgrađu Beograda izričita je patrijarhova želja, koju je više puta ponovio usmeno u razgovoru sa episkopima, i koja je zapisana i u Pavlovom testamentu. Patrijarhovo zaveštanje otvoreno je u nedelju na sednici Sinoda, posle čega je objavljena njegova poslednja volja.
Odbor za organizaciju sahrane u kome se nalaze predstavnici kabineta predsednika Republike, ministarstva vera, spoljnih poslova i policije, u popodnevnim časovima održao je još jedan sastanak na kome su definisani sitniji tehnički detalji programa sprovoda.
Okolina Saborne crkve gde se nalazi odar sa telom upokojenog patrijarha Pavla i u ponedeljak je bila ispunjena građanima koji su strpljivo u redu čekali da mu odaju poslednju počast. U osam časova ujutru mitropolit crnogorsko-primorski i čuvar patrijarhovog trona (mjestobljustitelj) služio je liturgiju, kojoj su sasluživali epsikop hvostanski Atanasije (Rakita) i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić).


TESTAMENT
TESTAMENT patrijarha Pavla je dostojanstven i produhovljen tekst, kakav je bio i njegov autor. Njegov sadržaj, ipak, nije za javnost i o njemu ne mogu da govorim. Ovim rečima je vladika Irinej odgovorio na novinarsko pitanje kako je pokojni patrijarh raspolagao svojom nevelikom imovinom. Kako se u ponedeljak moglo čuti ispred Patrijaršijskog dvora, njena materijalna vrednost nije velika, ali se u njoj nalaze Pavlova odlikovanja i priznanja.

PRILOG UMESTO VENACA
EPISKOP bački apelovao je na vernike i građane koji dođu na sprovod i sahranu upokojenog patrijarha Pavla, da ne donose vence i cveće.
- Poštujući shvatanja Njegove svetosti koji je za života bio protivnik prakse donošenja venaca na sahranama, kao običaju koji nije u duhu iskonske tradicije naše crkve, Sveti sinod je doneo odluku da apeluje na vernike da to ovoga puta ne čine - kazao je vladika Irinej. - Umesto toga, naša je molba svima koji žele da nešto učine za spomen i pokoj duše Njegov svetosti, da to obave davanjem dobrovoljnog prilogom za završetak Hrama svetog Save.
R. DRAGOVIĆ

* * * * *

PRIPREME ZA SAHRANU U MANASTIRU SVETOG ARHANGELA MIHAILA, U RAKOVICI
MIR I SPOKOJ POD STAROM JABUKOM


POD granom ljiljana i starom jabukom, pokraj groba patrijarha Dimitrija, u manastiru Rakovica, biće sahranjen patrijarh Pavle. Svetinju - drevni rakovički manastir svetog arhangela Mihaila, Njegova svetost je, u svojoj želji i oporuci, odredio za večnu kuću.
Monahinje i iskušenice obavljaju svoja redovna zaduženja. Besprekoran manastirski vrt s tujama i ružama, ulepšava i doteruje još desetak dobrih ljudi, onih verujućih, koji svakodnevno u manastiru nalaze spokoj.
- Znali smo da je upokojeni patrijarh mnogo voleo manastir - kaže iskušenica Zlata, zadržavajući suze.
U manastirskoj porti gore sveće i kandila. Monahinje i iskušenice, njih desetak u manastirskom sestrinstvu, u nemom hodu prolaze dvorištem, zanete poslom, verovatno da misli i tugu odagnaju...
- Teško nam je, a najteže našoj igumaniji - tiho zbori sestra Jelena, skromno opominjući da bez blagoslova mati Evgenije, igumanije manastira koja je zbog bolesti u svojoj keliji, ne treba govoriti.
Ipak nam na požutelom papiru, drhtavom rukom, prenosi sećanja na patrijarha koji je u Rakovicu često o praznicima dolazio i sa njom dugo besedio.
- Ovo je njegova lična želja i niko nije smeo da ga pita zašto je za večno mesto odabrao manastir Rakovicu. Učio nas je da držimo pravu veru, da nikad ne odstupimo od učenja Svetog Save i drugih naših svetitelja. Patrijarh je bio izuzetna ličnost, dosledan, pravi duhovni vođa naše pravoslavne crkve i našeg naroda.
Patrijarh je, neposredno pred odlazak u bolnicu ovde održao liturgiju. Porukom: „Budimo ljudi!“, oprostio se od sestrinstva.
- Nije naš patrijarh otišao, on se samo pomerio korak više ka Bogu, da nas štiti i čuva... - sklapajući ruke u molitvu izgovara sredovečna žena dok skuplja požutelo lišće u dvorištu manastira.
Voleo je, kako kažu, da dođe rano, jutrom, prošeta dvorištem, pomiluje tuju, progovori vedro, milo, i osami se uz manastirsku crkvicu.
V. TALOVIĆ

* * * * *

DMITRIJ MEDVEDEV, PREDSEDNIK RUSIJE
SLUŽIO NARODU


PERIOD boravka patrijarha Pavla na pećkom tronu podudario se sa najtežim iskušenjima koja su njegovim sunarodnicima pala u deo. Oni su u SPC nalazili i nalaze moralnu podršku, crpu duševnu snagu, toliko neophodnu za kreativan razvoj društva i jačanje državnosti. Medvedev je uputio telegram saučešća i mitropolitu Amfilohiju.

* * * * *

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSEDNIK VLADE CRNE GORE
TRAJNO POŠTOVANJE

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu, koji je svojim načinom života, mudrošću i blagošću pomerio granice duhovnog poimanja sveta, čime je zaslužio trajno poštovanje. Njegova smrt predstavlja gubitak za celi pravoslavni svet i za sve ljude dobre volje. Ova vest rastužila je i građane Crne Gore, koji su duboko uvažavali njegov duhovni put utemeljen na svevremenim hrišćanskim vrlinama i negovanju neprolaznih vrednosti čovečanstva.

ALEKSANDAR LUKAŠENKO, PREDSEDNIK BELORUSIJE
INSPIRATOR


Sa dubokim žaljenjem u Belorusiji smo primili vest o smrti svetog patrijarha srpskog Pavla, koja predstavlja nenadoknadiv gubitak za pravoslavni svet. Njegova svetost patrijarh Pavle bio je inicijator i organizator izgradnje novih crkava i inspirator radova na očuvanju pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji. Tokom godina poglavarstva, patrijarh je zadobio ogromno uvažavanje zbog predanosti hrišćanskoj veri, skromnosti, strpljenju i istinskoj ljubavi prema ljudima.

* * * * *

TEKST O ODAVANJU POŠTE VERNIKA U SABORNOJ CRKVI POGLEDAJTE OVDE
* * * * *
TEKSTOVE O PORODICI PATRIJARHA I RODNOM MESTU POGLEDAJTE OVDE
* * * * *
TEKST O PROCEDURI IZBORA NASLEDNIKA PATRIJARHA POGLEDAJTE OVDE