OTKRIVANJE celovite istine o žrtvama komunističkog režima posle Drugog svetskog rata posao je koji tek čeka Srbiju. U pronalaženju grobnica, utvrđivanju identiteta žrtava i istine o njihovom stradanju, Slovenija nas je pretekla više od decenije. Trenutni bilans njihovog rada: u 600 grobnica otkriveno je skoro 100.000 posmrtnih ostataka ljudi iz cele bivše SFRJ. Žrtve OZNE, kasnije UDBE, bili su civili, ljotićevci, nedićevci, domobrani, pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini... Članovi slovenačke državne komisije za otkrivanje ovih zločina, dr Mitja Ferenc, istoričar, i Pavel Jamnik, kriminolog, dolaze u ponedeljak u Beograd, na poziv naše Komisije za masovne grobnice posle septembra 1945. godine.
Kolegama iz Srbije govoriće o poteškoćama na koje su nailazili i metodama rada - pronalaženjima svedoka, iskopavanjima, rezultatima... Prošle godine objavili su zbornik sa detaljnim podacima, fotografijama i mapama koje su prikupili tokom ekshumacija. Jedna od poslednjih i najvećih grobnica nađena je u Hudoj jami, sa verovatno oko 6.000 žrtava. Dr Mitja Ferenc, i pored više stotina masovnih grobnica koje je do sada video, otkriva da mu je u rudniku Huda jama, i ljudski i profesionalno, bilo najteže.
- Osam meseci probijali smo sto metara rova, sa više pregrada od armiranog betona. Došli smo do poslednjeg sloja, ali nismo imali mnogo vremena, jer je počelo da ponestaje kiseonika. Ipak, odlučio sam da se probijemo 40 metara dalje. I onda sam ugledao užas - nekoliko stotina ispreplitanih žrtava - mumija, koje se nisu raspale zbog manjka kiseonika i vlage - započinje priču Mitja Ferenc. - Bilo je užasno! Kad smo izašli iz rudnika, oči su mi bile pune suza. Pre toga sam video svašta, ali i dalje nisam mogao da razumem da je ovako stravičan zločin počinilo ljudsko biće.
Prve masovne grobnice likvidiranih 1945. godine slovenačka komisija otkrila je 1996. i 1999. godine, pri građevinskim radovima kod Celja i Maribora. Do sada su tela žrtava ratne osvete i revolucionarnog terora otkrivene u 461 grobnici. Samo za dve godine sondirano je 116 lokacija. Do sada su ekshumirana tela tek iz pedesetak grobnica. Najviše Srba i Crnogoraca ubijeno je i bačeno u jame kod Kočevog roga. U njima je, prema nekim podacima, oko 20.000 tela.
- Moj rad na terenu počeo je 2000, a naročito posle 2002. godine, kada je u Slovenskoj Bistrici iz dve grobnice iskopana 431 žrtva. Tad su vlasti obećale da će da učine sve da se grobovi pronađu i urede, a gde treba i ekshumiraju - priseća se naš sagovornik.
Dalje su, kaže, umnogome pomogli svedoci koji su se javljali sa ličnim primerima, ukazujući gde bi mogli biti pokopani članovi njihovih familija. Do danas je, dodaje, za većinu žrtava nemoguće da se utvrdi identitet. Samo u slučajevima kada porodice znaju tačno gde se nalaze ostaci njihovih bližnjih, DNK analizom oni mogu i da budu pronađeni.
- Najveće stratište gde smo identifikovali žrtve je kraški ponor na Kočevskom, u koji je juna 1945. bačeno 88 ranjenika, ponajviše Slovenaca i Hrvata, ali i dva pripadnika Srpskog dobrovoljačkog korpusa. Njihova imena utvrdili smo na osnovu arhivske građe - objašnjava istoričar. - Prva žrtva koja je dobila identitet i sahranjena dostojno čoveka bio je Franc Školar, za čijim ostacima su sin i ćerka tragali skoro šest decenija.
Iskustva koja slovenačka komisija ima iza sebe, za Srbiju mogu da budu dragocena. A i Ferenc obećava da njegov kolega Jamnik i on, neće štedeti savete. U Sloveniji su odavno otvoreni tajni dosijei, a da bi istina sasvim bila otkrivena, u Srbiji, ali i u Sloveniji, potrebno je i da Beograd ponudi decenijama skrivane podatke istoričarima.
- Ukoliko ljude iz komisije budu vodili stručni i naučni interesi, i ako ih ne budu kočile odluke političara i birokrata, njihov rad će biti uspešan. Informacije će padati kao kiša. Ako komisija pronađe grobove žrtava o kojima je 65 godina bio izbrisan svaki trag, učiniće civilizacijski gest. Pređašnje generacije nisu, pa je na našoj da to uradi. Još su živi rođaci žrtava i simbolično vraćanje dostojanstva stradalih njima bi umanjilo bol koji su bolovali decenijama dok su bez uspeha tražili grob svog oca, brata, ujaka - zaključuje Ferenc.

PREDAVANJE NA PRAVNOM
DR Mitja Ferenc i Pavel Jamnik razgovaraće u ponedeljak u Vladi Srbije sa članovima naše komisije za tajne grobnice posle septembra 1945. godine, čiji je predsednik Slobodan Radovanović, državni tužilac. U utorak će na Pravnom fakultetu u Beogradu održati predavanje, gde će objasniti metodologiju rada i rezultate, uz prikaze fotografija sa ekshumacija.