SRPSKA akademija nauka i umetnosti dobila je u četvrtak 26 novih redovnih, 20 dopisnih i 13 inostranih članova. Broj redovnih se tako povećao na 107. Iz sastava dopisnog članstva, kojih je do sada bilo 57, čak 26 izabrano je u redovne, a zvanje inostranog člana dobilo je svih 13 kandidata.
Predlozi za redovne članove gotovo su dosledno usvajani. Svaki od 23 kandidata predložena za najvišu naučnu titulu, koji su imali podršku svojih odeljenja, dobio je i podršku većine od 121 prisutnog člana skupštine. Potrebnih 39 glasova nisu dobili samo Zaviša Janjić, na odeljenju za matematiku, fiziku i geonauke, i nefrolog Vladislav Stefanović, sa odeljenja medicinskih nauka. Nijedan ni drugi nisu imali podršku kolega sa odeljenja.
Na odeljenju jezika i književnosti za redovne članove izabrani su književnici Dušan Kovačević, koji na prethodnim izborima nije dobio potrebnu većinu, i Svetlana Velmar-Janković, koja je tada, pre tri godine, primljena u dopisne članove.
Na ovom odeljenju novi dopisni članovi, za potrebnih više od 65 glasova, postali su književnik Miro Vuksanović, germanista Slobodan Grubačić i lingvista Jasmina Grković-Mejdžor. Ispod crte su ostali, između ostalih, književnici Goran Petrović, Rajko Petrov Nogo, Milovan Vitezović i Dobrica Erić. Petroviću je ovo bio treći pokušaj, a nedostajalo mu je 12 glasova.
Rekorder po broju pokušaja da uđe pod krov Akademije je astronom i fizičar Milan Dimitrijević, koji ni u četvrtak, po peti put nije uspeo da postane dopisni član.
Ispod crte najviše kandidata ostalo je na odeljenju medicinskih nauka. Sa minimalnim brojem glasova (65) dopisni član postala je psihijatar Dušica Lečić-Toševski, a sa sedam glasova više primljen je i vaskularni hirurg Đorđe Radak. Od 22 lekara predložena za ulazak u Akademiju, bez podrške odeljenja medicinskih nauka, primljen je samo ginekolog Nebojša Radunović, direktor Instituta za ginekologiju Kliničnog centra Srbije.
Ostala 22 lekara, među njima i ministar Tomica Milosavljević, nisu dobili potrebnu većinu. Najbliže su bili hirurg Zoran Krivokapić, kardiolog Petar Seferović, mikrohirurg Marko Bumbaširević (čiji je brat Vladimir Bumbaširević u četvrtak izabran za redovnog člana), farmakolog Ljiljana Bukarica-Gojković i transfuziolog Bela Balint.
U zvanje redovnih, među lekarima su, osim Bumbaširevića, unapređeni i urolog Sava Perović (dobio najveći broj glasova od kandidata za redovne sa svih odeljenja), hirurg Radoje Čolović, endokrinolog Dragan Micić, urolog Jovan Hadži-Đokić, kardiohirurg Ninoslav Radovanović i fiziolog Miodrag Čolić.
Izborna skupština prošla je, naizgled, mirno. Po hodnicima se moglo čuti da je atmosfera bila napeta, čak se pominjala i svađa nekih članova komisije. Komisija, na čijem je čelu akademik Vladan Đorđević, glasove je brojala skoro dva sata. Iako su radili iza zaključanih vrata, informacije su, ipak, procurile, pa je čestitanje po hodnicima zgrade u Knez Mihailovoj počelo i pre nego što su rezultati obelodanjeni.

ČLANSTVO VELIKA ČAST
- IZNENAĐENA sam, jer mi se čini da je ovo došlo nekako prebrzo. Možemo mi stavljati primedbe na rad Akademije, želeti da je menjamo i podmladimo, ali članstvo u SANU je, ipak, velika čast - rekla je Svetlana Velmar-Janković.

PRIZNANJE I OBAVEZA
NIJE bilo velikih iznenađenja, osim što su ispod crte ostali neki veoma zaslužni naučnici i književnici. Ovo je za mene veliko priznanje posle 40 godina rada, ali i obaveza da pazim šta ću ubuduće da pišem - izjavio je Dušan Kovačević, kome je posebno bilo žao što nije "prošao" Goran Petrović.

POLITIKA
JEDNO od najvećih iznenađenja bilo je što je ministar zdravlja Tomica Milosavljević dobio svega 10 glasova, od 65 potrebnih za članstvo.
- Tako mali broj glasova dobio je kao političar, a ne kao lekar - prokomentarisao je Dušan Kovačević. - Politika donosi i odnosi. U datom trenutku nekome može da bude veliki plus, a već sutradan da se pretvori u veliki minus.