U SRPSKOJ akademiji nauka i umetnosti predstavljeni su u utorak kandidati za nove članove. Na izbornoj skupštini, zakazanoj za 5. novembar, 108 akademika glasaće za ili protiv 27 kandidata za redovne, 83 za dopisne i 12 za inostrane članove SANU.
Od svih predloženih, samo 28 dobilo je dvotrećinsku podršku odeljenja SANU. Biografije kandidata predstavili su u utorak sekretari odeljenja, a akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU, rekao je da od ovih izbora očekuje podmlađivanje Akademije i srazmeran broj članova po odeljenjima.
Prema sadašnjem brojnom stanju, "prirodnjaka" je znatno više nego članova odeljenja društvenih nauka, umetnosti, jezika i književnosti. Od poslednjih izbora, 2006. godine, preminulo je 27 akademika, pa, ukoliko sada budu izabrani samo kandidati koje su predložila odeljenja (23), neće se dostići ni broj članova od pre tri godine.
- Broj predloženih kandidata impozantan je i većina od njih, ako ih izaberemo, predstavljaće suštinsko obnavljanje Akademije - ocenio je akademik Hajdin.
Među kandidatima je najviše lekara. Odeljenje medicinskih nauka predložilo je samo Dušicu Lečić-Toševski i podržalo Đorđa Radaka. Ostala 22 kandidata, među kojima je i ministar zdravlja Tomica Milosavljević, nemaju podršku odeljenja.