BEOGRAD - Vlada Srbije osnovala je Odbor za obeležavanje 75. godišnjice smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, objavljeno je u poslednjem broju Službenog glasnika.
Predsednik odbora je ministar za dijasporu Srđan Srećković, a članovi su državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić, šefica kabineta predsednika Vlade Srbije Mirjana Jovašević i pomoćnica ministra kulture Ana Vučetić.
Članovi odbora su i savetnica u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije Olivera Inđić i šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu spoljnih poslova Zoran Veljić.
Srećković je agenciji Beta rekao da će povodom obeležavanja 75. godišnjice smrti Aleksandra Prvog Karađorđevića u Spomen kući na Oplencu biti otvorena izložba.
Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević rođen je na Cetinju 16. decembra 1888. godine, kao drugi sin kralja Petra i kneginje Zorke. Prestolonaslednik je postao pošto se 1909. godine princ Đorđe odrekao prava na presto.
Kada se kralj Petar Prvi 1914. godine zbog bolesti povukao od vladarskih poslova Aleksandar je postao regent i kao regent je proglasio ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu državu 1918. godine.
Posle smrti kralja Petra Prvog 1921. godine postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Posle zaoštravanja političkih i međunacionalnih odnosa u zemlji, koje je kulminiralo ubistvom u skupštini, zaveo je diktaturu 6. januara 1929. godine.
Kralj je oktobra 1929. godine preimenovao državu u Kraljevina Jugoslavija, potom proglasio novi Ustav i pokušao da reši krizu nametanjem jugoslovenske nacije.
U spoljnoj politici intenzivno je radio na sklapanju odbrambenih saveza protiv sila koje su težile reviziji Versajskog sistema mirovnih ugovora.
Ubijen je 9. oktobra 1934. godine prilikom posete Francuskoj, gde je otputovao da bi učvrstio odbrambeni savez protiv Nemačke. Atentat u kojem je poginuo i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu organizovali su hrvatske ustaše i pripadnici makedonskog VMRO.
Sahranjen je u crkvi svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini kralja Petra Prvog.