KADA neko iz vrha državne Komisije koja traži posmrtne ostatke moga dede bude ozbiljno sa mnom razgovarao, daću svoj DNK uzorak - izjavio je ekskluzivno za „Novosti“, Vojislav Mihailović, unuk generala Dragoljuba Draže Mihailovića.
Mihailović, koji se povukao iz javnosti praktično otkako je Komisija započela potragu za grobom generala jugoslovenske vojske u otadžbini, otkriva za „Novosti“ zbog čega se još nije javio na pozive da da DNK profil:
- Niko me iz vrha Komisije ili države nije pozvao da ozbiljno razgovaramo. Neprikladno je da mi šalju nekakve činovnike u rangu šalterskih službenika. Hoću u potpunosti da sarađujem kako bi se otkrila višedecenijska tajna i istorijska istina za našu zemlju i moju porodicu. Ali, neću da se ponižavam! - rekao nam je Mihailović.
Čiča Dražin unuk, bivši gradonačelnik Beograda i predsednički kandidat, smatra i da je mnogim članovima komisije više stalo do senzacionalizma, samoreklamerstva i jeftinih političkih poena, nego do temeljne istrage i konkretnih rezultata:
- Da je neko želeo ozbiljno da razgovara sa mnom kao članom porodice generala Mihailovića, mogao je to do sada da učini. Ovako, stvara se besmislen utisak da ja odbijam da dam DNK nalaze, a niko ljudski to od mene nije ni tražio.
Na naše pitanje zašto se potpuno izolovao iz javnosti i šta je razlog njegovog odbijanja da se aktivnije uključi u državnu potragu za posmrtnim ostacima njegovog dede, Mihailović nam odgovara:
- Tačno je da sam se potpuno isključio iz te priče. Sve mi deluje nekako neozbiljno, sa mnogo političkih motivacija. Ne želim da učestvujem u poslu za koji nisam uveren da je motivisan krajnje iskrenim namerama. A, da bih se u to uverio, potrebno je da neko iz vrha Komisije razgovara sa mnom i da me upozna sa dosadašnjim rezultatima.
On nam kaže i da su se mnoge dosadašnje potrage za grobom njegovog dede završile neslavno, ali da su neki pokušavali da na toj temi politički profitiraju.
- Ipak, ne mogu da kažem da je sadašnji rad državne Komisije osuđen na neuspeh. Verujem i nadam se, potajno u sebi, da će se ovog puta doći do cilja i da će posmrtni ostaci moga dede biti pronađeni i dostojanstveno sahranjeni. Kad se bude lociralo mesto i dođe do otkopavanja i ekshumacije, naravno da ću biti tu i da na moju pomoć svi mogu da računaju.

IME PO STRICU
VOJISLAV Mihailović, sin je Branka Mihailovića (1921-1995), najstarijeg sina Dragoljuba i Jelice Mihailović. Funkcioner SDPO rođen je 3. septembra 1951. godine u Beogradu i u vreme njegovog rođenja otac mu je, kao informbirovac, bio na Golom otoku.
Po svedočenju Vojislava, otac Branko je u logoru proveo dve i po godine i prvi put ga je video dve godine posle rođenja. Vojislav je ime dobio po stricu koji je poginuo kao četnik negde kod Foče 1943. godine.

NE ČUJEM SE SA TETKOM GORDANOM
VOJISLAV Mihailović nam kaže i da nema nikakvog kontakta sa Gordanom Mihailović, njegovom tetkom i Dražinom ćerkom, koja takođe još nije dala DNK profil na analizu:
- Ne čujem se i ne viđam već dugo sa Gordanom!