PAOLA - Još jedan italijanski vojnik umro je od raka po povratku iz misije na Kosovu i to je poslednji u nizu slučajeva koji se vezuju za upotrebu osiromašenog uranijuma na teritoriji Kosova tokom intervencije NATO 1999. godine.
Dvadesetosmogodišnji Frančesko de Seta, profesionalni vojnik alpinista iz gradića Paola di Košenca na jugu Italije, bio je više puta u misiji na Balkanu, duže vreme se lečio u različitim bolnicama, ali mu se poslednjih mesec dana stanje pogoršalo, javila je u petak italijanska agencija Ansa.
-Porodica traži da se rasvetle okolnosti smrti mladog vojnika koja je usledila ubrzo posle povratka iz inostranstva. Njegova smrt je poslednja u nizu slučajeva smrti za koje se sumnja da su povezane sa kontaminacijom od osiromašenog uranijuma - izjavio je za Ansu Frančesko Paleze, novinar i autor bloga "Vittimeuranio.com" (Žrtve uranijuma) na kome se od 2007. godine ukazuje na opasnosti od osiromašenog uranijuma.
- Ovo je prvi slučaj da se smrt jednog vojnika iz Kalabrije vezuje za upotrebu osiromašenog uranijuma - rekao je Paleze.
Na blogu "Vittimeuranio" iznosi se da se podaci o broju umrlih i obolelih vojnika od posledica upotrebe osiromašenog uranijuma na Kosovu stalno menjaju.
Dosada je utvrđeno 77 umrlih i 312 obolelih a prema nekim podacima čak 1.991 oboleli.
- Nepoznanice u vezi sa ovim fenomenom su ogromne, navedeno je na sajtu.