MITROPOLIT crnogorsko-primorski potvrdio je u izjavi za "Novosti" da je preporučio vladici zahumsko-hercegovačkom Grigoriju da ne učestvuje u emisiji "Poligraf" televizije B 92.

- Nije reč o naredbi nego o preporuci, jer se vladikama ne naređuje nego preporučuje - kaže mitropolit.

- Savetovao sam mu da ne učestvuje u emisiji "najžuće" među "žutim" televizijama i najnecrkvenije na Balkanu. Učinio sam to da bismo sačuvali njegov obraz i dostojanstvo Crkve.

Vladika Grigorije trebalo je da u četvrtak uveče u "Poligrafu" govori o otvorenim pitanjima u SPC koja je pokrenuo u pismu upućenom vladikama. Učešće u emisiji je otkazao, prema Grigorijevim rečima, jer mu je mitropolit Amfilohije zabranio gostovanje na TV ekranu.

Mitropolit Amfilohije za naš list ocenjuje da je sve ovo što se dešavalo poslednjih dana oko pisma vladike Grigorija donelo štetu Crkvi.

- Sigurno da je naškodilo i da škodi Crkvi, jer se ona svodi na buvljak, bez ikakvog suštinskog razloga - smatra vladika crnogorsko-primorski.

- Odluke Sabora su takve kakve jesu. Sabor je mesto gde se o takvim pitanjima govori, a gde je to i rečeno. Vladika Grigorije je u pismu samo ponovio ono što je rekao vladikama na Saboru. To je njegovo pravo, ali nije dobro, ni za njega, ni za Crkvu, ni za narod, ni za vladike - da se Crkva svodi na nekakvo bespotrebno nadgornjavanje. Prosto sam žalostan što se tako ozbiljne teme na takav način tretiraju i što se bespotrebno svode na ulične.

Vladika Grigorije prethodno je u pismu televiziji B 92, kojim otkazuje učešće u emisiji, preneo i tok telefonskog razgovora sa mitropolitom Amfilohijem.

- Uporno sam pokušavao da saznam šta je moja krivica i da li mi je može saopštiti - piše vladika Grigorije televiziji B 92. - Govorio sam mu da kaže jednu konkretnu reč kojom sam ja naneo štetu crkvi, a on mi je, nažalost, rekao istu stvar koju su mi rekli članovi Zakonopravila u Čačku - da sahranjujem živog patrijarha.

Vladika iz Trebinja u pismu navodi da je mitropolita pitao zašto ga konfrontira s patrijarhom Pavlom, kada je upravo Amfilohije od Njegove svetosti zahtevao da potpiše molbu za povlačenje.

- Kada ju je on potpisao, vi ste je onda odbili, pa doneli odluku da patrijarh i dalje upravlja Crkvom i Eparhijom beogradsko-karlovačkom. Zar u tom slučaju nije trebalo da zabranu dobijem od patrijarha? - upitao je vladika Grigorije.RAZGOVARAĆEMO NAS DVOJICA

MITROPOLIT Amfilohije i vladika Grigorije trebalo je da na dan svete Varvare služe liturgiju u manastiru Mokrinama kod Herceg Novog. Međutim, prema rečima vladike Amfilohija, zbog kašnjenja aviona iz Beograda nije stigao na vreme, pa je zajednička služba - odložena.

- Ako Bog da, čućemo se, razgovarati i služiti - poručuje mitropolit Amfilohije.