BEZ uređenog katastra nepokretnosti Srbija ne može u Evropu. Republički geodetski zavod planira da do kraja 2010. godine ovom svojinskom evidencijom pokrije kompletnu teritoriju države. Ali, da bi taj posao bio i urađen neophodno je donošenje novog zakona o državnom premeru i katastru, koji predviđa maksimalno pojednostavljenje procedure za uknjižbu nekretnina.
Nenad Tesla, direktor RGZ, kaže za “Novosti” da će od novih propisa najveću korist imati građani. Smanjiće se vreme potrebno za rešavanje zahteva, a i gužve u pisarnicama. Podaci o nekretninama biće dostupni i putem interneta.
* Kada očekujete donošenje zakona?
- Nacrt je predat resornom ministarstvu i plan Vlade je da ovaj zakon ide u paketu sa zakonima o svojini.
*Novina je i procena vrednosti nepokretnosti. Šta to znači?
- Direktna korist za građane, kada postoji javno dostupna informacija o tržišnoj vrednosti, jeste lakši pristup kreditima ali i sigurnost pri prometu, kako za kupca tako i za prodavca. U kupoprodajama neće biti prostora za prevare. Primer Slovenije pokazuje da je posle javnog objavljivanja informacija o tržišnim cenama znatno skočio broj transakcija, ali su i nekretnine pojeftinile.
* Koliko je imovine uknjiženo u Srbiji?
- Katastrom nepokretnosti pokriveno je 3.908 katastarskih opština, što je 86,3 odsto od ukupnog broja katastarskih opština u Srbiji. Reč je o 78,7 odsto ukupne površine Srbije. Tačnije, katastar je ustrojen za 6.098.921 hektar.
* U kojim gradovima je najmanje uknjiženih objekata?
- Niš, Valjevo, Beograd, i to posebno Lazarevac, Obrenovac i Mladenovac, gde je ostalo najviše posla.
* Koje su prednosti katastra nepokretnosti u odnosu na zemljišne knjige ili tapije?
- Nema dvojne evidencije. Podaci o nepokretnostima i vlasništvu nalaze se na jednom mestu, u RGZ. Zaštita prava vlasnika, razvoj legalnog tržišta nepokretnosti... Uknjižbom građani imaju pre svega pravnu sigurnost, mogu lakše da prodaju nekretnine, lakše dobijaju kredite po osnovu upisa hipoteka na uknjiženu nepokretnost...
* Građani najviše primedbi imaju na “brdo” papira koje treba da prikupe da bi upisali nepokretnost...
- Nažalost, takav je zakon, a mi proceduru moramo da ispoštujemo. Dnevno širom Srbije službe RGZ prime i više od 5.000 zahteva. Gde god je situacija urgentna, primera radi ako je reč o uknjižbi zbog dobijanja kredita, te predmete radimo kao prioritet.
* Javnost je ovih dana bila šokirana visokim platama u javnim preduzećima. RGZ je državna institucija, kolika su primanja zaposlenih?
- Plate su daleko ispod republičkog proseka.