BAZA Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije u Batajnici, nadomak Beograda, uskoro bi mogla da postane regionalni centar za borbu protiv terorizma. U toku je nabavka tehnike i opreme, a obučenost naših specijalaca niko i ne dovodi u pitanje, jer su među najboljima u Evropi.
Komandant SAJ-a, potpukovnik Spasoje Vulević u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" otkriva i da je u toku priprema seminara specijalnih jedinica Balkana čiji će domaćini biti "sajovci".
- Krajnji cilj je da unapredimo saradnju sa svim specijalnim antiterorističkim jedinicama u regionu i šire, jer se samo jedinstvenim blokom možemo suprotstaviti terorizmu, najvećoj opasnosti današnjice - navodi komandant SAJ-a.
Kolika se pažnja u svetu posvećuje borbi protiv terorizma i organizovnaog kriminala svedoči i podatak da se na FBI akademiji, lociranoj u bazi marinaca Kvantino u Virdžiniji, održavaju akademije koje pohađaju najbolji policajci sveta.

TESTOVI
Kada je stigao poziv iz Ambasade SAD da jedan od pripadnika MUP Srbije otputuje na usavršavanje na FBI akademiju, tadašnji ministar policije Dragan Jočić i direktor Milorad Veljović nisu mnogo razmišljali. Izbor je pao da prvi srpski policajac koji će zakoračiti u bazu Kvantino bude Spasoje Vulević.
- Postao sam pripadnik 233. klase u kojoj su polaznici pored Amerikanaca bili i predstavnici 29 zemalja, ukupno nas 300 - opisuje svoje usavršavanje prvi specijalac Srbije. - Prvih deset nedelja imali smo predavanja i praktične vežbe koji su trajali i po 10 sati.

Posle osam položenih ispita, završnih testova i diplomskog rada Vuleviću je direktor FBI Robert Miler uručio diplomu. Komandant SAJ-a bio je jedan od retkih, ako ne i jedini rukovodilac na Akademiji, koji pod svojom komandom ima 200 ljudi. To je srpskom policajcu značajno podiglo rejting među "klasićima". FBI akademija je, inače, škola neophodna za oficire policije i drugih bezbednosnih službi u američkim komandnim strukturama.
- To je jedno od najvećih iskustava, jer na ovaj način postajete i član udruženja FBI zajednice koji su uvek spremni da vam pomognu - navodi naš sagovornik.
- Pružili su nam pomoć i nedavno da organizujemo prvi seminar specijalnih jedinica u bazi SAJ. Pored toga, omogućen nam je pristup određenim sajtovima na Internetu na kojima razmenjujemo operativne podatke o teroristima i kriminalcima.

Tokom tri meseca usavršavanja, Vulević objašnjava, na praktičnim primerima terorističkih napada i njihovom osujećivanju uči se i o organizacionoj strukturi takvih organizacija, njihovim vođama, ideologiji, strategiji delovanja...
- Čuju se razna iskustva brojnih zemalja o borbi protiv terorista i to su dragocene informacije - kaže Vulević. - Posebna pažnja je usmerena na organizacionu strukturu policijskih jedinica u borbi sa teroristima. Sa druge strane, ja sam predstavio iskustvo policije Srbije i SAJ, kao i naša saznanja o terorističkim organizacijama koje su ne tako davno boravile na našim prostorima.
Iskustvo srpske Specijalne antiterorističke jedinice je veliko. Kroz tri decenije postojanja obuku je završilo 600 najboljih specijalaca. Bili su tamo gde je bilo najteže - na Kosovu i Metohiji suprotstavljali su se teroristima, u Beogradu i drugim mestima Srbije borili se protiv kriminalaca, hvatali mafijaške begunce... Njih 17 je pišući istoriju jedinice dalo i ono najdragocenije - život.

AMBASADA
ISKUŠENjA ovu jedinicu nisu mimoišla ni nedavno, kada je zapaljena zgrada američke ambasade u Beogradu. "Sajovci" su opet bili na visini zadatka. Sprečena je veća tragedija.
Od 13. oktobra 2001. godine, po odluci tadašnjeg vrha policije, pripadnici SAJ su angažovani na obezbeđivanju američke amabasade u Beogradu i njenog osoblja. I danas je retkost u Evropi da domaće specijalne jedinice čuvaju američke ambasadore što samo govori o poverenju i ugledu koji imaju naši komandosi.
Patrole SAJ šetaju i beogradskim aerodromom, a po potrebi pružaju asistenciju Upravi kriminalističke policije MUP Srbije na hvatanju opasnih kriminalaca. Imaju i pregovarački tim za talačke situacije, kao i ostale specijalizovane timove. Tamo gde je najteže ide SAJ.
Nedavno su ministar policije Ivica Dačić i američki ambasador Kameron Manter potpisali Sporazum o strateškoj saradnji i donacijama. Pored dosadašnje pomoći najavljena je i nova nabavka vozila i čamaca.
- Sve će to doprineti da Srbija postane veliki centar za obuku i brana protiv terorizma - kaže Vulević.


“KAD JAGANjCI UTIHNU”
U BAZI marinaca u Kvontinu, gde je smeštena akademija FBI, snimane su i scene kultnog i "Oskarom" nagrađenog filma "Kad jaganjci utihnu". Ovde su smeštene i akademija DEA (američke službe za borbu protiv narkotika), najveća forenzička laboratorija na svetu, kao i baza specijalne jedinice FBI-HRT.