VEST da su mali genijalci iz Matematičke gimnazije osvojili rekordan broj medalja (jednu zlatnu i tri srebrne) na 49. međunarodnoj olimpijadi ostala je u senci hapšenja najtraženijeg haškog begunca. Nije odjeknula ni kao uspeh naših sportista na međunarodnim takmičenjima, niti su im klicali Beograđani ispred Skupštine grada. To ih, međutim, nije obeshrabrilo. Bilo bi im drago da je drugačije, ali trofeje, kažu, ređaju zbog sebe, a ne zbog slave.
Na ovom prestižnom takmičenju zlatom se okitio Luka Milićević, učenik drugog razreda, dok su srebrno odličje zaslužili njegov vršnjak Dušan Milijančević, maturantkinja Marija Jelić i Teodor fon Burg, koji je tek završio osmi razred u oglednom odeljenju Matematičke gimnazije! Aleksandar Vasiljković i Vladimir Nikolić dobili su pohvale za odlične rezultate.
Luku Milićevića (16), plavookog dečaka iz Ulice Koče Kapetana na Vračaru, zatekli smo nenaspavanog posle koncerta Lenija Kravica. Ipak, s ponosom i radošću nam je pričao kako je uspeo da se upiše u knjigu najtalentovanijih mladih matematičara u Španiji.


- Uopšte nije bilo teško, jer smo komplikovanije zadatke imali na Nacionalnoj olimpijadi u Srbiji - kaže Luka. - Ovo nije isto kao u sportu, jer oni vežbaju stalno, a ja mogu da uradim po nekoliko zadataka. Važno je, ipak, da se ne ulenjim, pa ih rešavam po jedan sat svakog dana. Osim toga, imam dovoljno vremena za druženje, rekreativno igram fudbal, izlazim i slušam muziku. Ljudi obično misle da smo mi čudaci i da ne izlazimo iz kuće, već po celi dan učimo, ali to su predrasude. Nikada prvo ne kažem nekome šta radim, pa se zato iznenade kada me upoznaju. Obično odreaguju: „Znaš matematiku, a normalan si!“
Luka priča da je iz čiste znatiželje počeo da se takmiči, iako ga je matematika zanimala još u ranom detinjstvu, u osnovnoj školi „Sveti Sava“.
- Išao sam u sedmi razred, u ogledno odeljenje Matematičke gimnazije i čuo sam da se po školi priča da se Olimpijada iz astronomije održava u Kini. Oduševio sam se činjenicom da ću moći da vidim Peking. Uživao sam tamo, a uspeo sam i da osvojim prvu medalju. Počeo sam sa „bronzom“.

Posle tog putovanja, tim Matematičke gimnazije dobio je još jednog sigurnog člana na gotovo svim takmičenjima u inostranstvu, jer je i Luku „zarazio virus“ pobednika. Sa šestarom i lenjirima, obišao je pola sveta i osvojio pet medalja na olimpijadama. Doneo je „zlato“ iz Italije, u Indiji je bio najbolji iz astronomije, u Ukrajini i Sao Paolu se okitio „srebrom“. Vlasnik je i jednog od 204 prva pasoša koje su dobili najzaslužniji građani Srbije.
Kaže da nema tremu kada rešava zadatke, ali priznaje da noć pred takmičenje teško zaspi. Amajliju nema, ali je mama Marina sigurna da je to žuta majica koju mu obavezno stavi u kofer.
Za Luku je konačno počeo raspust, a avgust će provesti u Herceg Novom sa drugarima. Veliki uspeh, osim sa mamom, tatom Mirkom i bratom Matejom, podeliće i sa devojkom.
Mali genijalac kaže da još dve godine ima pravo da se takmiči na matematičkim olimpijadama i sanja da u Srbiju donese još dve zlatne medalje! Posle, može mirno da studira. U zemlji ili inostranstvu - tek će odlučiti.      

NEMA STIPENDIJA
- DRAGO nam je što je ove godine prvi put olimpijce na aerodromu dočekao zamenik ministra prosvete Bogoljub Lazarević - kaže Lukina mama Marina. - Najvažniji način na koji bi, međutim, nadležni trebalo da pokažu da im je stalo do njih su stipendije, koje iz Fonda za mlade talente na njihove adrese nisu stigle još od 2006. godine. Nama novac nije neophodan, ali bi Luki poslužio za neke njegove potrebe, a ima i dece čiji roditelji teško uspevaju da ih finansiraju.