PODGORICA - Novi gazda Vojnomedicinskog centra Meljina kod Herceg Novog od četvrtka je konzorcijum iza kojeg stoje Duško Knežević, predsednik "Atlas grupe", i grupa arapskih biznismena.
To je u četvrtak u Podgorici overeno potpisima crnogorskog ministra finansija Igora Lukšića i Duška Kneževića, a po ugovoru konzorcijum će imovinu u Meljinama platiti 25,1 milion evra, uz obavezu investiranja još oko 120 miliona u narednih sedam godina. Niko od zaposlenih neće biti otpušten, a radnici će imati u proseku platu od 850 evra.
Kompleks u Meljinama bio je u stopostotnom vlasništvu države Crne Gore, a ovaj ugovor ministar Igor Lukšić ocenio je značajnim za celu Crnu Goru.
Konzorcijum, okupljen oko "Invest banke Montenegro" čine još i "Atlas CAP Podgorica", "Atlasmont banka" i specijalna bolnica za interne bolesti "Sveti Nikola" iz Kraljeva. U poslu su, međutim, kao stručni i finansijski garanti, još i medicinska ustanova "Monte Karlo lajf ček" i "Kapital investment" iz Abu Dabija, kao i "Kromvel hospital" iz Londona, iza koje takođe stoji arapski kapital.
Atraktivni kompleks ima površinu od 50.230 m2, od čega je oko 23.000 pod krovovima raznih objekata. Osim bolnice i savremenog porodilišta, tu su i Institut pomorske medicine, centar za transfuziju, rehabilitacioni centar, luksuzna vila "Lovćenka"...
Prema ranijim najavama, u Meljinama će se graditi novi bolnički kompleks, ali i niz hotela i drugih objekata u turističke svrhe. Konzorcijum je još u toku pregovora odustao od plana da izgradi jednu 18-spratnicu, već će biti izgrađeno više objekata visine do najviše osam spratova, a uz apartmansko naselje biće stavljena u funkciju i lepa peščana plaža.
- U Meljinama će biti pružane vrhunske zdravstvene usluge - obećava Duško Knežević.
Nije tajna da je za investiranje u ovo atraktivno parče Jadrana direktno zainteresovana kraljevska porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Član te porodice šeik Haza bin Zajed al Nahijan, zadužen za investicije, ranije je, u jeku pregovora o kupoprodaji, sa Duškom Kneževićem posetio Meljine.

MARATONSKI PREGOVORI
Pregovori su bili maratonski, zbog složenosti posla i obezbeđenja garancija stranih investitora - rekao je posle potpisivanja ugovora Duško Knežević. - Ali, u realizaciji projekta sigurno neće biti problema.
Knežević je potvrdio da će glavni investitori biti korporacije iz Abu Dabija koje će, kaže, kroz investicije u Meljinama i Podgorici (gde će uskoro početi izgradnja Atlas centra) u Crnu Goru uložiti 250 miliona evra.