KAKO podeliti kuću i pokućstvo, kome će deca i šta je razumna alimentacija - jabuka je razdora među partnerima koji su svoju ljubavnu idilu okončali razvodom. Većina supružnika svoj inat i mrzovolju preseli u sudnicu, gde se uz viku i halabuku natežu do konačne odluke. Nešto se manji broj, reklo bi se onih tolerantnijih, odluči na mirno rešavanje sukoba - medijaciju.
- Ona podrazumeva svesne i odgovorne učesnike, spremne da uz pomoć neutralne i nepristrasne osobe traže zajedničko rešenje sa onim s kojim su u konfliktu - objašnjava Dragan Savić, specijalista za medijaciju u beogradskom Savetovalištu za brak i porodicu. - U medijaciji se nikome ne nameću ishodi, svi imaju dovoljno vremena da o svemu dobro razmisle, da se posavetuju s kim god žele. Svaki učesnik može biti uveren da će za sve biti pitan i o svemu se izjašnjavati. Sve to medijaciju čini suštinski drugačijom od sudskih sporova.
Tako dojučerašnji partneri sve svoje zahteve stave na sto i pred posrednikom o njima do detalja raspravljaju. Tu se usaglašavaju odluke kojom dinamikom će se drugi roditelj viđati sa svojom decom, koliko će mu novca ostavljati kao alimentaciju i ko će biti staratelj. Pred medijatorom se iznose i računice oko deobe imovine, ali i druga pitanja poput onih kada babe i dede imaju pravo da posećuju unučiće. Ovi se razgovori vode u seansama koje traju po sat i po. Pregovori se ponekad otegnu na pet, šest sastanaka, ali u proseku se svi rukuju već nakon trećeg.
U glavnom gradu je za nešto više od dve godine, ipak, svega 120 parova zatražilo usluge medijacije. Stručnjaci smatraju da je i ova brojka uspeh, naročito ako se uzme u obzir da je reč o novom načinu komuniciranja. Ne treba zanemariti ni činjenicu da nisu svi supružnici spremni na mirno rešavanje konflikta.
- Razlaz životnih partnera i dezintegracija porodične zajednice za većinu predstavlja jedan od najvećih stresova i traumatičnih događaja, pa se smatra da on po svojoj razornoj moći spada u prva tri potresa u čovekom životu - zaključuje Savić.
Tako i dalje većina od 8.000 supružnika svake godine tera inat pred sudijama u brakorazvodnim parnicama. Psiholozi to obrazlažu time da odluku o razvodu najčešće donese jedna osoba, a potom zbog toga oseća i krivicu. Druga se, pak, oseća napušteno i tužno. Nije zato retkost da oni svoje poremećene odnose - osvetoljubivost, razočaranja, pa čak i mržnju - reflektuju na decu. Takav razvod, dodaje struka, nikada nije ni završen.
- Novim porodičnim zakonom je uspostavljen značajan pomak - kažu i u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu. - Do sada je sud bio taj koji odlučuje o svemu, ukoliko to partneri ne mogu sami. Tada se uvek jedno osećalo kao dobitnik, a drugo kao gubitnik i rat bi se nastavljao.
I ma kako da je ovaj metod ocenjen kao znatno brži, jeftiniji i humaniji, sudija je ipak taj koji daje poslednju reč. Doduše, kada se pred njim nađe medijacijski sporazum, on ga uglavnom samo potpiše.
Bez obzira na to kojim putem reše da se razračunaju, bivši partneri će potapanje svoje ljubavne priče dobro da plate. Za sudsku taksu, bez obzira na to da li je u pitanju predlog za sporazumni razlaz ili se poteže tužba, daće 2.000 dinara. Još toliko staje taksa na presudu kada se ceo proces završi. Razvod može da košta od nekoliko stotina, pa čak i do 2.000 evra ako se na takse prikače i sudski troškovi, honorar advokata, izlazak na ročišta, veštaci..

PITANJA
- GRAĐANI nas najčešće pitaju koliko medijacija traje, kako da se prijave, da li ih to košta - priča nam Dragan Savić. - Mi im zatim objasnimo da su to besplatne usluge, da mogu da dođu kad god žele i da se cela priča uglavnom veoma brzo okonča. Pitaju nas često i da li to znači da neće morati na sud, kao i da li mogu da dođu sami, bez supružnika, na šta im mi odgovaramo - ne.

NEUSPEH
KOD parova kod kojih je izražena mržnja, čiji su odnosi veoma destruktivni, gde se vodi neprestana borba oko svega i svačega, medijatori neće imati uspeha. Kako ovaj oblik komunikacije podrazumeva dobrovoljan i pre svega iskren pristup, supružnici koji su nerealni u svojim očekivanjima, skloni manipulacijma i koji ni po koju cenu ne žele da odustanu od svojih ciljeva, iz Centara za medijaciju se radije šalju odmah na sud.