U ŽIVOPISNOM kanjonu Matka, na levoj obali Treske, ispred crkve svetog Andreje, u nedelju je održana velika manifestacija "Dani kralja Marka", kojom umetnici i gradske vlasti Skoplja promovišu "makedonsko kulturno nasleđe", aktuelizovanjem života i dela srednjovekovnog vladara Kraljevića Marka (1335-1395).
Kako je istaknuto, manifestacija je organizovana u cilju oslikavanja perioda kada je kralj Marko, sin vladara Vukašina Mrnjavčevića, živeo i vladao, istovremeno afirmišući kulturno-istorijske spomenike i trajne vrednosti toga doba.
Makedonski glumac Blagoje Spirkovski Džumerko iz Prilepa, izveo je monodramu "Az Marko", Boška Smaćoskog, dok je posetiocima služena hrana i piće "iz vremena kralja Marka".
Lane je i u Prilepu održana majska manifestacija pod istim nazivom, za promociju "najprepoznatljivijeg brenda", legendarnog Marka Kraljevića.
Tada je objavljeno - nastoji se da se "Makedonija predstavi preko demistifikacije lika Marka Kraljevića, odnosno da bi se legenda o toj istorijskoj ličnosti iskoristila za turističku promociju zemlje u svetu".
Pored lanjske promocije Marka Kraljevića u Prilepu, uz konstataciju da "i Makedonija ima kralja Artura", sada su i gradski oci Skoplja u pohodu organizacije turističke upotrebljivosti "brenda" te snažne istorijske ličnosti među vladarima srednjeg veka ubeđeni da je to dobar razlog za posetu Makedoniji u upoznavanje kulturnih vrednosti.